Следвайте ни

Вкусна закуска: Малки точени банички с кайма РЕЦЕПТА

viber icon

Една наистина вкусна и прекрасна идея за закуска, любима на мнозина.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно - 250 г + за поръсване на плота
  • вода - 100 мл
  • яйцa - 1 бр. (жълтъка е за намазване)
  • сол - 1 ч.л. равна
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 20 г + за намазване
  • свинска мас - 2 с.л. за намазване, по желание
  • ПЛЪНКА
  • кайма - 200 г смес
  • лук - 2 стръка, пресен
  • магданоз - 1 стрък
  • олио - 1 к.ч.
  • доматено пюре - 2 или 3 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • червен пипер - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • вегета - 1 с.л. равна

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресейте брашното в купа и към него сипете директно водата, солта, оцета, белтъка на яйцето и олиото. Омесете гладко и не много твърдо тесто.

Брашното, което използвам за домашно точени кори, е специално за баници, на известна българска марка (София Мел).

Препоръчвам да го пробвате, ако още не сте, тъй като е много подходящо за целта.

Меси се лесно, а разточването става още по-лесно поради разтегливостта, която притежава.

Разделете тестото на 8-9 малки топки с приблизителни размери на кайсия.

Оставете да почине 10-15 минути, покрито с кърпа, за да не хваща коричка.

През това време си пригответе плънката.

Накълцайте и запържете в олиото до омекване лука.

Добавете доматеното пюре и разбъркайте за минута.

Следва каймата, нея сложете размита с малко водичка и бъркайте, докато промени цвета си.

Овкусете със сол, пипер и накълцан магданоз.

Всяка от топчиците тесто разточете на тънка, полупрозрачна кора върху обилно намазнен плот.

Разпределете от плънката, завийте на руло, което издърпайте в двата края, за да стане по-дълго и тънко, и после навийте на охлювче. По желание мажете и със свинска мас, тъй като ще печем витите баничките на фурна, хубаво е да имат повече мазнинка, за да се приготвят добре и да са приятно хрупкави.

Подредете малките банички с кайма в тава, покрита с хартия за печене или добре намазнена.

Намажете с разбит с малко прясно мляко и олио жълтък и печете малки точени банички с кайма в загрята на 170°C фурна до златист загар, пише gotvach.bg.

Хапвайте топли за следобедна или сутрешна закуска.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?