Следвайте ни

Вкусна изненада: Смокини на скара с месце

Вижте нетрадиционните начини за приготвяне на божествения плод

viber icon

Дъхави смокини, пълни със слънце и сладък сок, изкушават всяка домакиня в края на август. Изненадата на сезона е, че може да ги метнете на скарата и да си приготвите такива невероятни ястия, че да си оближете пръстите.

Ако не ви се яде месо в жегата, може да си приготвите само плодовете. За една порция са ви нужни 8 големи пресни смокини, 15 г масло на стайна температура, един лимон, няколко капки розова вода, 6 с.л. заквасена сметана и 6 с.л. пудра захар. Загрейте грила на най-високата степен за 10 минути. Намажете с масло малък огнеупорен съд. Измийте и подсушете смокините, след това махнете дръжките им и ги разполовете. Изстискайте сока от лимона в малка купа и прибавете розовата вода. Натопете смокините в този сок, подредете ги на 1 пласт с разрязаната страна надолу. Поръсете ги обилно с 3 с.л. от захарта.

Поставете съда под грила и печете около 4 минути. Обърнете смокините, поръсете с останалата захар и печете още 2-3 минути. Поднесете ги със собствения сос, като добавите и сметаната.

Ако обичате месце, следващите две рецепти са точно за вас.

За да приготвите печено пиле със смокини, ви трябват 4 парчета пилешко филе, 4 смокини, 150 г козе сирене, 150 г рукола, 1 портокал, 1 с.л. зехтин. Филето се нарязва на парчета и заедно с разрязаните на четвъртинки смокини се запържва в зехтина.

Листата рукола се слагат в купа, отгоре се сипва сиренето, нарязано на кубчета, и настъргана портокалова кора. Добавят се месото и смокините и се залива със сока на портокала. Разбърква се и се сервира.

Има вариант и със свинско - може да си направите шишчета със смокини. Трябват ви 500 грама нетлъсто свинско месо, половин чаена чаша сухо шери, четвърт чаена чаша вода, 3 с.л. портокалов сок, 1 с.л. соев сос, 2 скилидки чесън, 15 смокини, една глава лук, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. лимонов сок

Нарежете свинското на късове, лука на филийки, подходящи за низане на шишчета, и смокините на половинки. Месото и смокините накиснете в маринатата, приготвена от портокаловия сок, соевия сос, шерито, водата, смляния чесън, зехтин, лимоновия сок и сол и черен пипер на вкус.

Оставете да се овкусят в купа с капак за 1 час, като периодично раздрусвате купата. След това вземете шишчета и редувайте месо, лук, смокиня.

Изпечете шишчетата на леко намазнена скара равномерно.

За десерт може да си приготвите крем с извара и смокини. Необходими са ви 300 мл прясно мляко, 200 г бита сметана, 8 г желатин, 3 жълтъка, 100 г захар, 150 г извара, две смокини, 2 с.л. масло, 2 с.л. сок, канела. Смесете млякото с половината сметана и го кипнете. Свалете от огъня и оставете леко да се охлади. Накиснете желатина в малко вода. Разбийте жълтъците със 75 г захар и постепенно добавете към тях желатина и топлото мляко. При непрекъснато бъркане добавете изварата и останалата сметана. Разпределете сместа в чаши и оставете поне за 3-4 часа в хладил-ник. Загрейте маслото и добавете в него останалата захар. Отгоре слагаме нарязаните на четвъртинки смокини, добавяме лимоновия сок и малко канела, като и захарната смес.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?