3906

Вкусен десерт от тефтера на баба: Любимите прасковки РЕЦЕПТА

Любимите прасковки се приготвят лесно и са наистина невероятно апетитни и ефектни на вид

Много популярни и много често приготвяни преди години, прасковките днес определено са в графата “забравени десерти” и то много незаслужено. 

Необходими продукти за прасковки:


За тестото:

6 чаени чаши брашно

4 броя яйца

3/4 чаена чаша кисело мляко

1 1/2 чаена чаша захар

1 чаена чаша олио

2 чаени лъжици амонячна сода

За крема:

100 грама краве масло

1/2 чаена чаша орехи

1 чаена чаша мармалад

трохите от изпечените сладки

За украсата:

1 чаена чаша захар

2 броя сладкарска боя червена и жълта

1 клонка листа от чемшир

 

Начин на приготвяне:


Първата стъпка от рецептата за прасковки е подготовката на тестото. Разбивате яйцата със захарта с помощта на миксер, или тел за разбиване. Добавяте и олиото и отново разбивате. Разбърквате амонячната сода в киселото мляко, след като шупне я добавяте към другата смес. Малко по малко при непрекъснато бъркате добавете 4 чаени чаши брашно и бъркайте до получавате на гладко тесто. Оставете тестото на престои около час, пише actualno.com.

След един час, добавете останалите 2 чаени чаши брашно и размесете добре до получаване на еластично, не твърдо тесто. С намазани с олио ръце оформете малки гладки топчета, които наредете в тава върху хартия за печене. Печете курабийките в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути, или докато от долната страна придобият лек златист цвят. В никакъв случай не ползвайте вентилатор по време на печенето, тъй като това увеличава шансът да се напукат, а напукването е нежелан ефект. За да избегнете напукването топчетата трябва да са максимално гладки.

След като курабийките са изпечени, идва моментът, в който трябва да ги издълбаете. Това става с помощта на остър нож. За крема за прасковките разбивате омекналото краве масло, заедно с мармалада (може да ползвате всякакъв мармалад, какъвто имате под ръка, прасковките на снимките са приготвени с мармалад от малини), смлените орехи и трохите от издълбаните курабийки, добавяте и 1/3 чаена чаша вода.

Пълните дупките на курабийките с приготвения крем. Следва украсяването. В два отделни съда разтваряте червена и жълта сладкарска боя. Топвате всяка сладка от едната страна в жълта боя, а от другата в червена, след което ги оваляйте в бяла кристална захар. За финал сложете листенцата на прасковките, като най-добре е за целта да използвате листа от чемшир, тъй като са по-издръжливи.

Анкета

Кой е най-големият проблем на българското училище?