Вино и гурме за Никулден
Серията Kabile на „Вила Ямбол“ вдъхнови кулинарни инфлуенсъри да разкрият лесни и вкусни рецепти за риба за празника
- 09:33, 05.12.2024
- 09:34, 05.12.2024
- 3966
- 0
Никулден среща традицията и добрия вкус. Двама топ кулинарни влогъри – Антонина Петрова от „Моята приказна кухня" и Мирослав Гочев от „Готвене за начинаещи" – разкриват своите лесни рецепти за перфектната рибена трапеза. Тайната съставка? Бялото вино Kabile Шардоне от "Вила Ямбол".
Зад марка Kabile стои истинска винена история. Вдъхновени от древните тракийски традиции, тези вина носят духа на античното селище Кабиле. Легендата разказва, че траките са произвеждали високачествени вина именно в този регион. А на най-добрите са поставяли печати с лика на богинята Кибела. Днес, стъпили на това богато винено наследство, технозите на „Вила Ямбол“ разказват история в бутилка. Избрани лозови масиви, най-добрите сортове и перфекционизъм към технологията превръщат серията вина Kabile в преживяване, което свързва миналото с настоящето.
Готови ли сте да отпразнувате Никулден като истински гурме експерт?
Рецептите може да гледате тук:
Най-вкусният Никулденски шаран с бяло вино - https://www.youtube.com/watch?v=3cZA3lh9Gyg
Пържена Пъстърва за Никулден - https://www.youtube.com/watch?v=AkxX-85jqJw
Пържен шаран
Рецепта на Антонина Петрова, автор на кулинарния Youtube канал „Моята приказна кухня“
Необходими продукти:
Шаран: 1.8 кг (почистен)
Лук: 3 глави , нарязани на ситно
Моркови: 2 бр., нарязани на кубчета
Орехи: 50 г, нарязани на едро
Чесън: 2 скилидки, ситно нарязани
Лимон: 1 бр., нарязан на кръгчета
Магданоз: 4-5 стръка, ситно нарязан
Бяло вино: 150 мл (Шардоне – Kabile, Вила Ямбол )
Зехтин: 50 мл
Сол и черен пипер: на вкус
Дафинов лист: 2 бр.
Мащерка: 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Подготовка на шарана: Почистете шарана от люспите и вътрешностите, измийте го добре и го подсушете с кухненска хартия. Направете няколко диагонални разреза от двете страни на рибата, за да проникнат подправките по-добре. Овкусете шарана със со, черен пипер и лимонов сок отвътре и отвън. В разрезите поставете резенчета лимон.
Приготвяне на плънката: Загрейте зехтина в тиган и задушете лука и морковите до омекване. Добавете чесъна, орехите и дафиновия лист, разбъркайте и гответе още 2-3 минути. Махнете от котлона, добавете магданоза и, ако желаете, риган или мащерка. Оставете сместа да изстине леко.
Пълнене на шарана: Напълнете корема на шарана с готовата плънка. Ако остане част от плънката, разпределете я около рибата в тавата. Зашийте корема с конец или го закрепете с клечки за зъби, за да не изпадне плънката.
Подготовка за печене: Поставете шарана в тава, застлана с хартия за печене или леко намазнена. Полейте го с бялото вино и добавете още резенчета лимон върху рибата и около нея. Покрийте тавата с алуминиево фолио.
Печене: Загрейте фурната на 180°C. Печете шарана покрит с фолио за 50 минути. След това махнете фолиото и печете още 20-25 минути или докато кожата стане златиста и хрупкава.
Финални щрихи: Извадете шарана от фурната и го оставете да почине за 5-10 минути, преди да го сервирате. Гарнирайте с пресен магданоз и лимонови резени. Поднесете шарана топъл, с гарнитура по избор, като картофи на фурна, задушени зеленчуци или свежа салата.
Пържена пъстърва за Никулден
Рецепта на Мирослав Гочев, автор на кулинарния YouTube канал „Готвене за начинаещи“
Наобходими продукти за 4 порции
3 големи пъстърви (или 4 малки)
1-2 с.л. ароматен микс за риба*
100 г бяло брашно
100 г семола римачината (или царевично брашно)
Сол, черен пипер
700-800 г обелени картофи
30 г зехтин
30 г разтопено масло
150 мл топла вода
1 с.л. сушен риган
Микс зелени салати и 15-20 чери доматчета.
Начин на приготвяне:
Започнете с гарнитурата от картофи, тъй като тя ще отнеме повече време. Нарежете обелените картофи на хапки, овкусете с мазнината, солта, черния пипер и, по желание, малко сушен риган. Добавете водата в тавичката и печете около 40 минути в загрята на 180°C фурна или до пълна готовност.
Почистете пъстървата от вътрешностите, отстранете главата и опашката. С ножица премахнете и перките. Нарежете на шайби с дебелина около 3 см. Осолете и овкусете с черен пипер. По желание може да добавите и ароматни подправки. Аз използвам микс, включващ популярния в Северна България тарос, както и сушен магданоз, копър и босилек. Смесете двата вида брашно, овкусете и тях с част от микса, сол и черен пипер. Оваляйте рибата в сместа и я подредете в тавичка. Оставете я за 15-20 минути. Преди пържене отново я оваляйте в брашното, за да стане панировката по-дебела и хрупкава.
Подгответе зелената салата преди да започнете с пърженето на рибата, но не бързайте да я овкусявате, за да не пусне вода.
Загрейте олио на слой с дебелина около 1 пръст в тиган с висок борд. Температурата за пържене на рибата трябва да бъде около 160°C. Ако тиганът ви е с малък диаметър, ще трябва да пържите рибата на два пъти. От първата страна пържете около 4 минути, а от втората – само 2-3 минути. Трябва да получите златист цвят. Внимавайте брашното да не загори в тигана, защото това ще даде горчив вкус. Когато рибата е готова, я извадете върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината. В последния момент овкусете салатата със зехтин, балсамов оцет и сол.
Поднесете горещата риба с картофите и овкусената зелена салата.