49

Вино и гурме счупи рекорд по дегустации

С рекорден брой дегустации - над 53 000 броя, завърши осмото издание на фестивала "Вино и Гурме". Това е с 13 000 повече от най-успешната до сега - 2021 година. 

Участниците в събитието сега бяха 67, от тях 42 бяха винопроизводители, 21 са фирми, които пускат храни и продукти.

За първа година събитието се проведе под патронажа на Министерството  на туризма. По време на фестивала техен информационен център бе разположен в Къща „Иван Черноземски“.

Дегустационният конкурс за „Най-удачно съчетание между Вино и храна“ приятно изненада комисията от професионалисти с вкусовите им предложени. Петчленното жури определи: 

* На първо място участниците Винарска изба "Ноя" и  Фермерска мандра в село Строево с изящното съчетание между традицията с ястието „Бял мъж“ и модерния вкус на Врачански мискет. 

* На второ място са Либера Естейт и Elly`s Supreme Taste със съчетанието между Розе Широка мелнишка лоза и риба тон с парпаделе от тиквички и зехтин.

* На трето място са Врачанска теменуга и Крепостите със съчетанието между Врачански мискет и пастет от конско месо и конски черен дроб и левурда.

На отличените бяха връчени плакети и отличителни грамоти по време на официалната вечеря.

Най- голямото жури - публиката - тази година за първи път гласува освен за любимо вино и за любим вкус. Отличените победители са:

* За "Любимо вино" в категорията бяло вино печели „Шато Копса“. В категорията розе печели „Двор #1“. В категорията червено вино печели ВИ „Ново село“ и в категорията плодово вино печели „Кубера – малиново вино“.

* За "Любим вкус", публиката определи продуктите на „Селските мезета Бояджиев“, следвани от „Карлово мес“ и мезета от „Трухчевата къща“.

Резултатите са на база 100 попълнени анкети. Припомняме, че тази година те бяха дигитално оформени. Всички победители ще получат отличителни грамоти.

Анкетите дават и обратна връзка на организаторите в няколко направления: Според анкетираните „Организацията на фестивала е била перфектна“, „Фестивалът трябва да бъде повече дни“, и с „По-дълъг часови диапазон за дегустациите“.

Игри с награди, танци, поезия, театър и музика допълниха доброто настроение на посетителите по време на фестивала.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?