1939
Следвайте ни

Вижте кога се пресича туршията, за да има невроятен вкус

viber icon

Приготвянето на туршии е изкуство и овладяването му изисква търпение и мерак. Щом дойде есента домакините започват да консервират зеленчуци по различни начини и рецепти, като най-разпространена си остава класическата туршия със саламура от сол и вода, пише Gotvach.bg

Добре измитите зеленчуци се поставят в подходящи съдове и се заливат с воден разтвор на сол, който да ги покрие напълно, и се оставят на хладно и тъмно място. В тях започват да текат процеси на млечно кисела ферментация, която води до получаването на крайния продукт, а именно – вкусна туршия.

Точният момент на пресичане на туршията е, когато тя достигне вкуса, който ви харесва. Няма как да се определи по-точна дата, защото процесите на ферментация протичат с различна скорост в зависимост от самите зеленчуци, от температурата на околната среда и дори от количеството сол в саламурата.

Обикновено около 1 месец след слагането на туршията тя е готова и трябва да се пресече. Пресичането може да стане по два начина – чрез използване на химикали като натриев бензоат и калиев сорбат, като последният става все по-предпочитан.

Ако се разровите обаче в тефтерите на баба си, ще видите, че тя е пресичала естествения процес на ферментация с помощта на синапено семе или листа от вишна.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Николай Стоянов

Николай Стоянов

28.09.2021 | 12:06

Даааааааа, пресичайте с натриев бензоат и калиев сорбат .... И после се ваксинирайте! Забавно е човешкото невежество !

Отговори
3 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?