Следвайте ни

Вегетарианският рай е в Индия, но ако търпиш люто

В страната на йогите няма порции, всеки си взима колкото си иска

viber icon

В интерес на истината, все още не съм ходила в Индия, но тази дестинация си остава моя мечта. А и имам толкова много приятели индийци, които отдавна са ме зарибили с тяхната философия на релаксиране и особености на кухнята, която е може би най-древната в целия свят.

От Оля Ал-Ахмед

 

Корените й трябва да търсим поне 50 века назад. Има сведения, че около 3000 г. пр. Хр. арийски племена от север нахлули и се заселили по долината на река Инд на територията на днешен Пакистан. В периода до 1500 г. пр. Хр. те създали множество градове държави, обединени от цивилизация с богата култура.

 

Запазените големи градски складове за пшеница и памук сочат основния поминък на тази процъфтяваща култура - земеделието. В този период са поставени и основите на традиционна индийска кухня, изградени върху вегетарианството. Освен икономически има и религиозни причини за това -ведическата традиция, чиито корени са във вярванията на арийците, изключва употребата на всякакво месо, а от животински продукти приемали единствено млякото.

Тази изтънчена култура създава и учението Аюрведа. В превод от санскрит това означава “знание за живота” и представлява предписания за употреба и съчетаване на определени храни и подправки, в резултат на което ежедневното меню, освен изключително вкусно, се превръща и в здравословно.

Според Аюрведа хората се разделят на три типа  - пита, капха и вата, 

като всеки тип трябва да се придържа към подходящия за неговия физически тонус и определен списък от храни. Това древно учение преминава през много перипетии и опити да бъде заличено от различни чуждоземни завоеватели, но е оцеляло и се практикува с успех и до днес.  

Историците свидетелстват, че когато Александър Македонски достига териториите на Индия през 326 г. пр. Хр., по тези земи вече се е появила нова религия - будизмът. Според нея човешкото съществуване представлява дълга последователност от прераждания, като в зависимост от поведението си в съответния живот в следващия човекът се преражда в по-висше или по-нисше същество.

Затова всяко животно може да носи човешка душа. Поради тази причина последователите на будизма също са ревностни вегетарианци. По времето на цар Ашока (322-183 г. пр. Хр.) будизмът е обявен за официална религия на Индия, чрез което вегетарианството е въведено със закон като задължително. Най-големият кулинарен обрат обаче настъпил с нахлуването на монголите в Северна Индия през XVI в.

След като са прекарали известно време в Персия, те донесли със себе си много от чертите на арабската цивилизация, но и вкусът към месото. За първи път към индийския ориз било прибавено месо по подобие на арабските пилафи,

а на трапезата се появяват кюфтетата, шишчетата и кебапите.

В кухнята навлиза употребата на ядки при приготвянето на ястията - бадеми, кашу и стафиди. По арабски тертип месата се комбинират със сладникави подправки. Индийците за първи път научават и какво означава като последно ястие да се поднася десерт. За приготвянето на сладкиши се използват непознати дотогава съставки - бадеми, ориз, пшеничено брашно, захар, кокос, розова вода.

 

И до ден днешен Индия е разделена както в религиозно, така и в кулинарно отношение. На север, където преобладава ислямът, се готви месо, главно птици и агнешко. Индуиският юг е по-скоро вегетариански. Разбира се, през последните векове някои религиозни табута доста са избледнели.

Принос имат и по-късните завоеватели - португалците, владели областта Гоа в продължение на четири века, и англичаните в качеството си на колонизатори, внасят нови, европейски, традиции в храненето. Днес например в Индия се ядат супи и се пие чай по английски образец.

Местните обаче често слагат канела в чая или кафето, като са убедени че ароматът и вкусът й привличат сексуално партньора

 Основните хранителни продукти в индийската кухня са зеленчуците и плодовете, различни видове варива, млечни продукти - пречистено масло, кисело мляко и домашно сирене, агнешко месо и птици, ориз, плоски пшеничени питки. В Индия използват за храна над 50 бобови и лещени разновидности, а варивата са сърцето на местната кухня. И макар да има няколко задължителни подправки, разнообразието е голямо.

Ако влезете в съвременен магазин за дал, вероятно първо ще видите целите зърна, после сцепените на две, сушени, лющени, всички пъстри и многоцветни. В страните от Южна Азия от варивата се прави и брашно, като граховото е едно от най-популярните и харесвани. От него се приготвят солени и сладки тестени изделия, то сгъстява супи и задушени ястия, добавя се към сосове с кисело мляко. 

В различните региони на Индия варивата се комбинират с плоските хлебчета чапати и роти, ориз или домашно кисело мляко. Ако се яде с ориз - обикновено на обяд, сипва се черпак от ястието върху ориза, а другата част се оставя настрана, за да се смесва със зеленчуци, кисело мляко или туршия. А с чапати или роти, най-често вечерно време, се сипва в отделни купички, за да се загребва лесно със залъците хляб.  

Ястията се сервират на масата и всеки си взима колкото иска. С пръсти се късат парчета плосък хляб и с тях се загребва храната. За измиване до всеки гост се поставят купички с ароматизирана вода.

 И въпреки предписанията на Аюрведа да не ядем студена и непрясна храна в Индия нищо не хвърлят. Затова, ако ви остане леща от предишната вечер, може да омесите тесто от нея с брашно и сол и за закуска да си изпечете питки.

 

Номерът е в букета от подправки

Пиле тика масала 

 Продукти:

4 с.л. олио, 25 г масло,4 гл. стар кромид лук, 6 с.л. къри паста, 2 бр. червени чушки, 8 бр. пилешки гърди, 4 с.л. доматено пюре, 800 г доматен сос, 3 с.л. манго чътни,150 мл течна сметана,150 мл краве кисело мляко,  1/2 вр. зелен кориандър

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото и маслото в голяма касерола върху котлона. Добавете лука и щипка сол. Гответе 15-20 минути, до пълното омекване на лука. Добавете къри пастата и чушките, гответе 5 минути. Прибавете пилето и разбъркайте хубаво в соса. Гответе 2 минути, след това сложете доматите, доматеното пюре и 200 мл вода. Покрийте и оставете да къкри 15 минути, като разбърквате от време на време. Махнете похлупака, добавете чътнито от манго, сметаната и млякото. Подправете и разбъркайте. Сервирайте поръсено с пресен кориандър, с басмати или наан.

Ориз тава пулао 

 Продукти:

3 ч.ч. ориз, 2 гл. стар кромид лук, 4 бр. домати, 3 бр. моркови, 2 бр. картофи, 1/2 ч.ч. грах, 1/2 ч.ч. фасул зелен, 1 бр. зелени чушки, 2 бр. люти чушлета, 2 щипки чесън на прах, 1 ч.л. кимион, 2 с.л. лимонов сок, 1 к.л. куркума, 1 к.л. чили, 1 ч.л. гарам масала, 1 стр. зелен кориандър, 4 с.л. масло, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Загрейте тиган, сложете олиото и маслото. Добавете кимиона, разбъркайте, сложете лука, разбъркайте отново. След няколко минути добавете фасула и чушката, нарязани на ситно. Посолете на вкус. Разбъркайте и оставете за няколко минути да се сготви. Сложете чесъна, куркумата и разбъркайте. Добавете лютите чушки, чилито, гарам масалата. Разбъркайте. Време е за зеленчуците - картофи, моркови и грах. Покрийте и оставете за няколко минути. Трябва да са полусурови. Може да разбъркате междувременно. Добавете сварения ориз, кориандър и лимонов сок. По желание може да добавите и малко масло. Сега разбъркайте финално с дървена лъжица.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай