Следвайте ни

Веган кюфтето - евтино, вкусно и за мерак

Ако овладеете тънкостите в приготвянето на кайма от тиквички, картофи и магданоз, ще забравите за мазната мръвка

Месоядните в България са в паника. Заради африканската чума по свинете цените на мръвката скачат, а с това и любимата на милиони българи скара. За веганите обаче притесненията са само за мъките, които преживяват заразените животинки.

Любителите на естествените храни директно от природата отдавна знаят, че кюфтетата могат да бъдат изключително вкусни и без грам месо. Ако подбирате правилно зарзавата и овладеете тънкостите в овкусяването, ще разберете, че месото всъщност е само излишен товар за храносмилателната ви система. Кюфтетата от тиквички, картофи или магданоз ​са изключително вкусни и много полезни. Освен това в добра комбинация и при правилно приготвяне с тях ще си набавите всичко, от което се нуждае организмът ви. 

Изкушените от веган кухнята отдавна се хвалят, че тя всъщност е много по-вкусна от традиционните кулинарни практики, в които се използва месо. Естествено, този спор е вечен като онзи за кокошката и яйцето. И никой не може да убеди любителите на мръвката и колбаса, че ще се нахранят, ако на масата няма скара, печено или поне шкембе чорба. Пред червоугодниците, влюбени в бекона и шунката, не минават аргументите с лошия холестерол или проблемите на глобалното затопляне, една от причините за което са животновъдните ферми. 

Със следващите няколко рецепти обаче ще опитаме да ги убедим, че и без месо на масата обядът или вечерята могат да са изключително вкусни и пълноценни. И още един актив в полза на нашето съботно меню - с него ще спестите пари, защото килограм тиквички или картофи е поне 10 пъти по-евтин от кило кайма. А рандеманът е един и същ. 

Зеленчуковите топки, които се превръщат в кюфтета, са изключително подходяща храна за малки и големи през лятото - леки, вкусни и лесни за приготвяне. С избора на правилните подправки, няколко свежи стръкчета зелении от градината и час свободно време картофите или тиквичките се превръщат за нула време в истинско кулинарно изкушение. Магданозът, в компанията на яйца и брашно, е идеална комбинация от питателна храна и всички витамини, от които тялото ни има нужда в жегите. А не забравяйте - той е естествен афродизиак, който мери сили с мурсалския чай за титлата "българската виагра".

„Марица“ е подготвила 3 рецепти, с които ще забравите за дълго класическите свински кюфтета. 

Грабвайте престилките, подготвяйте тиганите и дървените бъркалки, заредете се с добро настроение и започвайте. Рецептите са лесни и вкусни. Резултатът, който ще постигнете, ще ви накара да се влюбите в леката храна, която е в пъти по-подходяща за летния сезон. Приятно готвене. 

Габриела Лазарова

Редактор

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?