Следвайте ни

Вълшебните рецепти за супи на бг звездите

viber icon

Супичката е любимо ястие на малки и големи в студените есенни дни. Тя затопля, вкусна е, изпълва дома с приятен аромат и обикновено е богата на витамини.

Затова е време да започнем все по-често да си я приготвяме вкъщи. Изборът на вкусове и продукти е огромен, а ползата от нея позната на всички. Супата възбужда апетита за следващите ястия и спомага за по-доброто усвояване на храната. По този начин влияе положително върху дейността на храносмилателния тракт.

Предлагаме ви да си сготвите по рецептите на известни майстори на черпака, които разкриваме в следващите редове.

Зеленчуковата супа с джанки на Гала

Необходими продукти: 2 л вода, 2 шепи зелен фасул, 1 шепа зелени джанки, 2 стръка пресен лук, 1 малък морков, 2-3 скилидки чесън, 1 средно голям домат, копър, магданоз, сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Зеленият фасул се почиства, измива и нарязва на малки парченца. Пуска се във врящата вода. Добавят се нарязаните на ситно зелен лук и морков. Когато фасулът е омекнал, се добавят зелените джанки, като може да са с костилките. Посолява се и се добавят скилидките чесън и доматът, нарязан на ситно или настърган. След като зеленчуците окончателно омекнат, супата се подправя със сол, черен пипер и се оставя да ври още около 1 минута. Дърпа се от котлона и се добавят зелените подправки. Супата може да се сервира студена.

Пилешката млечна супа на Тюркян Севен

Сварете 2 пилешки бутчета с 4-5 чаши вода, 1 глава лук, 5-6 зърна черен пипер и сол. Извадете месото, надробете го на малки парченца, прецедете бульона и го оставете настрани. В дълбока тенджера сложете 2 с.л. олио, прибавете 2 шепи арпа фиде и го запържете докато леко потъмнее. Прибавете 3 чаши от пилешкия бульон и надробеното месце и варете докато омекне фидето. Към супата прибавете 4 чаши предварително затоплено прясно мляко, ако е нужно още малко сол и гответе още 2-3 минути. За да не се пресече млякото, задължително го затоплете и прибавяйте внимателно с непрекъснато бъркане. Прибавете малко чубрица. Накрая добавете запръжка, приготвена от 2 суп.лъж.олио и 1 ч.лъж.червен пипер. Разбъркайте само веднъж и изключете котлона. 

Гъбената супа на Ваня Джорджевич

Необходими продукти:
500 гр пресни гъби
100 мл олио
800 мл вода 
1 пилешки бульон
200 гр прясно мляко
2 с.л. брашно с връх
вегета, сол, черен пипер, девисил, 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Нарежете на колелца добре измитите гъби. Сложете ги в тенджера и налейте вода, колкото да ги покрие, и лимонов сок. Нека престоят така 20 минути, после ги изцедете.

Сложете на котлона 800 мл вода с 1 кубче пилешки бульон да заври.

В друга тенджера на котлона сложете олиото и щом се загрее, добавете гъбите. Щом си пуснат водата, добавете брашното, разбъркайте и варете една минута. Сипете студено мляко от хладилника и разбъркайте. Добавете врящия бульон. Намалете котлона и оставете супата да къкри 15 минути, като разбърквате от време на време.  Добавете вегетата и подправките.

Сервирайте с резенчета лимон, магданоз за поръсване и топло хлебче.

Френската лучена супа на шеф Манчев

Необходими продукти:

1,2 кг бял лук, 1,2 л зеленчуков бульон, 120 г масло, 80 г брашно, 100 мл узо, 2 с.л. мед, 50 г кашкавал, 100 мл олио, 1 скилидка чесън, магданоз, сол и черен пипер на вкус, 4 филийки франзела.

Начин на приготвяне:

Обелваме лука и го нарязваме на тънки полумесеци. Загряваме олиото в дълбока тенджера и задушаваме лука до пълното му омекване (около 25 минути), като прибавяме маслото постепенно, на 3 пъти в процеса на готвене. Овкусяваме със сол и черен пипер. След като лукът стане златист, добавяме и брашното и бъркаме, за да се получи хомогенна смес. След това прибавяме меда и узото, доливаме зеленчуковия бульон и оставяме на котлона да ври около 40 минути. След като супата е готова, натриваме филийките от франзела с чесън, намазваме с масло и поставяме отгоре парче кашкавал. Запичаме ги във фурна до получаване на златист загар. Поднасяме супата в дълбока чиния, като в средата поставяме кашкаваленото хлебче и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Крем супата от картофи и целина на Катето Евро

Необходими продукти:

1 голяма глава целина
2 средно големи картофа
1 глава лук
30 г масло
2 скилидки чесън
50 мл бяло вино
1 л зеленчуков или телешки бульон
сол, бял пипер

Начин на приготвяне: 

Нарязваме на кубчета целината, лука и картофите, а чeсънът накълцваме. В тенджера разтопяваме маслото, в което за няколко минути запържваме лука, целината и чесъна. Изсипваме виното вътре и след още 2-3 минути добавяме нарязаните картофи и бульона. Супата става много вкусна с домашен телешки бульон от опашка, например. Варим 20 минути и след това с пасатора разбиваме сместа до гладка крем-супа. Овкусяваму със сол и смлян черен пипер или микс от черен, зелен, розов и бял пипер, Отделно приготвяме крутони от хляб, с които супата става божествена.

Чешката супа с дробчета на Ути Бъчваров

Първо в тенджера се пускат да врят кокали с костен мозък, пилешки бутчета, зърна бахар, черен пипер и половин главичка лук. След дълго къкрене на умерен огън, се получава ароматен бульон. Той се прецежда, а месото от бутчетата се отделя и нарязва. Докато бульонът е врял, готвачът не е седял със скръстени ръце. Защото за рецептата трябва да се рендосат морков и глава целина и да се смелят пилешки дробчета през месомелачка. Каймата от дробчетата се смесва с масло, чесън, майоран, сол и пипер, яйце и галета.

Прецеденият бульон се връща обратно в тенджерата на огъня, а с две чаени лъжички от каймата се правят кюфтенца, които се пускат да врят в бульона. Добавя се пилешкото месо и рендосаните зеленчуци. Овкусява се още веднъж със сол и пипер и се оставя да поври 15-ина минути. След това е готово за сервиране.

Виетнамската люта супа на Теди Кацарова

Необходими продукти:

8 чаши телешки бульон, 2 дебели резена джинджифил, 1 глава лук, 1 скилидки чесън, 3 бр. звезден анасон, 2 пръчки канела, 2 с.л. пудра захар, 1/3 чаша рибен сос, 375 гр плоски оризови спагети нудли, 400 гр телешко филе, 1 чаша бобени кълнове, 1 чушка чили, 1/3 чаша босилек, 1/3 чаша мента, 1/3 чаша листа от кориандър

Начин на приготвяне:

В тенджера се налива бульонът и половин литър вода. Добавят се джинджифилът, лукът, чесънът, анасонът, канелата, захарта и рибният сос. Когато кипне, огънят се намалява до ниска температура и течността се оставя да къкри 20 минути. 

Междувременно оризовите спагети се сваряват съгласно инструкциите на пакета. Когато са готови, се разпределят в 4 затоплени купички за супа и отгоре се поставя телешкото филе. Залива се с врялата супа (топлината леко ще попари месото, но по желание то може предварително да се изпържи в много горещ тиган за кратко, за да не стане жилаво) и отгоре се слагат кълновете.

Поднася се гарнитурата от чилито и пресните подправки.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Aliza

Aliza

18.10.2020 | 19:33

Плащам над $ 90 на час, работейки от вкъщи с 2 деца вкъщи. Никога не съм мислил, че ще успея да го направя, но най-добрата ми приятелка печели над 10 000 на месец с това и тя ме убеди да опитам. Потенциалът с това е безкраен. Ето какво съм правил,....===>>> Selfcash5.com/

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?