49
Следвайте ни

Вълшебният плод: Тиквата усилва имунитета и пази сърцето

viber icon

Един от най-големите плюсове на тиквата е, че почти няма граници по отношение на кулинарните й приложения. Сравнително неутралният вкус на този есенен плод се приспособява еднакво добре към сладки или солени рецепти. 

Тиквата е изключително богата на витамин А, който стимулира имунната система и се бори успешно с инфекциите в организма. Тя също е с високо съдържание на витамин C, който увеличава производството на белите кръвни клетки и помага за по-бързото заздравяване на раните. Съвкупността от биологично активни вещества в състава помагат за отстраняването на холестерола, подобряват водно-солевия обмен, затова продуктът се препоръчва при заболявания на сърдечносъдовата система (в частност атеросклероза и отоци, предизвикани от сърдечна недостатъчност).

Хранителната стойност на тиквата е много близка до тази на картофите . В зрелите плодове качествени сортове тикви се съдържат малко белтъчини и мазнини и до 10 на сто захари (главно захароза и гликоза). Останалите 90% от плода са вода. Целулозата е около 1%, а киселини почти липсват. От минералните соли преобладават калий и фосфор, не липсват също калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, кобалт, натрий. Високо е съдържанието на витамин С - 15 мг в 100 грама, каротин - 2 мг, В1, В2 и РР.

Всяка рецепта с тиква помага за по-лесното сваляне на килограмите. Тъй като тя се приема лесно от организма и не тежи на стомаха, тиквата спомага по-бързата работа на метаболизма.

Тиквата е много полезна и за хора със стомашни и чревни заболявания, колит и гастрит. Препоръчва се да се консумира не варена, а печена. Тя предотвратява образуването на отоци и задържането на вода в организма.

Тези антиоксиданти намаляват вероятността и от очни заболявания. В проучване е открито, че хората с по-висок прием на бета-каротин, са с по-нисък риск от катаракта, а това е често срещана причина за слепота. Тиквата е добър източник на лутеин и зеаксантин, съединения, свързани с намаляване на вероятността от макулна дегенерация.

Тиквата съдържа съединения, необходими за здрава кожа. Те я предпазват от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Витамините, които тя съдържа, помагат за производството на колаген и протеин за сияйна и гладка кожа.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

тикви

тикви

17.10.2021 | 08:57

Има една Тиква, която е силно токсична за политическия живот в страната...

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?