Вълшебни мъфини с бял шоколад и малини
- 05:00, 04.09.2021
- 10:18, 04.09.2021
- 7689
- 0
Събота е време за излежаване и почивка. В събота можем да си позволим да се поглезим с дълго кафе и вълшебна закуска. А какво по-вълшебно от мъфини.
Майките ни и бабите ни не са приготвяли такова нещо. И жалко, защото това са малки индивидуални кексчета, които могат да се приготвят с различни вкусове и пълнежи.
Думата muffin се появява в Британия около 11-ти век и произхожда от френското moufflet, което означава мек. Английските мъфини са малки кръгли хлебчета от тесто с мая, които се сервират обикновено на закуска. Комбинират се с типичната английска закуска – бекон, пържени яйца и наденички.
Рецептата, която представяме, е на Йоана от "Кухнята на Йоана" и може да добавите към събраните от вас до момента. Интригуващо е съчетанието от бял шоколад и малини. Шоколадът е разтопен в самото тесто и когато си отхапваш от малкото кексче усещаш плътния му и наситен вкус. Малинката, поставена в центъра на всяко кексче, допълва вкуса и е като „черешката на тортата“.
Продукти:
150 г бял шоколад
200 г масло
3 яйца
150 г захар
200 г брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
ванилова есенция
150 г пресни малини
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C.
Начупете шоколада на парчета и заедно с маслото го разтопете на водна баня.
След като се разтопят, ги оставете да се охладят.
Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Към тях прибавете разтопения шоколад с маслото. Сипете и предварително пресятото брашно с бакпулвера. Всичко се разбъркайте добре.
Намажете формите за мъфини с масло. Запълнете ги със сместа около 2/3 от обема им. В центъра на всяко кексче поставете по една малинка. Ако формите са по-големи, сложете повече.
Печете около 25 минути. Преди да ги извадите, ги оставете да изстинат.
Voila! Време е за ядене.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни