Следвайте ни

В ледената вечер: Да се сгреем с ароматна супичка

Това са тайните в приготвянето й, след което със сигурност ще чуете „Може ли още?"

viber icon

За да бъдат супите ви винаги успешни, спазвайте няколко трика.

Ако ще готвите месна супа, задължително избирайте месо с кокал. Докато се варят, костите пускат сокове, като така придават допълнителен вкус на бульона и невероятен аромат.

Когато варите месо за супа, трябва да го залеете със студена вода. 

Каквато и супа да готвите, не оставяйте котлона на силен огън. Супата не трябва бурно да ври и да изкипява. Колкото по-тихо къкри и по-бавно се готви, толкова повече вкус се извлича от продуктите в нея.  Нали сте чували от баба си златното правило "Тайната е да се готви на тих огън". Е, не забравяйте да го прилагате, дори да нямате много време, съветва kulinar.bg.  

Ако се чудите в какъв ред да добавяте зеленчуците, отговорът е според времето, от което имат нужда, за да омекнат:

- боб - 60 минути  

- грах - 45 минути

- ориз и зеле - по 30 минути

- картофи - 15 минути

- моркови, цвекло и броколи - 10 минути

- спанак - 8 минути

- домати - 5 минути.

Важно е и кога ще подправим супата. Защото дори да сме сложили най-вкусните продукти, без правилните подправки, накрая пак ще хапваме безвкусна супа.

Зеленчуковата супа се посолява, след като сложите зеленчуците. Рибена и гъбена супа се солят в самото начало на готвенето. Месната супа посолете едва след като са готови зеленчуците. 

Всички останали подправки се слагат 5 минути, преди супата да се свали от котлона. 

Винаги има опасност да пресолите супата. Ако това се случи, картофът е вашият помощник. Може да добавите 1 или 2 цели картофа (според това, колко е пресолена). Те ще извлекат излишното количество сол. 

След като сготвите супата, не я сервирайте веднага. Оставете я за няколко минути в тенджерата, за да се смесят ароматите и вкусовете. 

Ако искате да "разглезите" гладниците на масата, има някои продукти, с които да сервирате супата, така че от обикновена да я направите „Може ли още?".

- крем супите сервирайте с крутони. Нужни са ви точно 5 минути да нарежете хляба, да го овкусите с мазнина и подправки по желание и да го запечете леко във фурната;

- доматена и гъбена супа сервирайте с лъжица сметана. Те ще подобрят вкуса и ще направят текстурата още по-кремообразна. Освен това пращат супата в съвсем друга изискана категория;

- пилешка и рибена супа - с топъл, току-що изпечен хляб;

- супи от един продукт като броколи, карфиол, картофи може да разнообразите, като поръсите с кубчета запържен бекон;

- боб - е, той си върви с наденичка и селски хляб.

 

РЕЦЕПТИ

Турска доматена супа

Сложих в дълбока тенджера 1 пълна супена лъжица краве масло. Прибавих 1 пълна супена лъжица брашно и запържих докато пожълтее. Прибавих 2 водни чаши от по 200 мл доматено пюре (по принцип трябва да се рендосат 3-4 домата, но може и домашно доматено пюре, не концентрирана салца. Позапържих 3-4 минути пюрето с брашното и полекичко и с непрекъснато бъркане прибавих 4 водни чаши бульон и сол на вкус (ако нямате бульон може само вода или вода+1таблетка сух бульон). Варих супата докато се сгъсти и накрая прибавих на тънка струя и с непрекъснато бъркане половин водна чаша топло прясно мляко. Готвих още 5 минтиуи отстраних от котлона. 

Сервирах с настърган кашкавал и крутони/сухари (по желание може да прибавите магданоз или други подправки).

(Рецепта и снимка Тюркян Севен от Истанбул)

 

Сватбарска супа

Сварих месото в тенджера под налягане, заедно с 5-6 зърна черен пипер, дафинов лист,1 морков и сол (използвах агнешки врат, може и с телешко, но за предпочитане е месо с кокал, така бульонът става по-вкусен). Извадих месото и го надробих на ситни парчета. Изцедих бульона и го сложих в тенджера да къкри на средна топлина. Прибавих месото и 1 шепа арпа фиде. Като омекна фидето, прибавих застройка от сок на половин лимон + 1 жълтък. Прибавих и 1 ч.лъж.джоджен, готвих още 5 мин. и отстраних супата от котлона.

(Рецепта и снимка Тюркян Севен от Истанбул)

 

Гъбена супа

В тенджера слагам да загрее зехтин, добавям една малка главичка ситно нарязан лук,1скилидка пресован чесън,към тях слагам много ситно нарязани гъби и по-едри парченца (1тарелка бели и 1кафяви гъбки). Наливам гореща вода да ги покрие и оставям да се варят 15мин. Слагам пакетче "knorr"за гъбена супа, готварска сметана 250мл., сол и копър. Може и малко чили за лека пикантност.

(Рецепта и снимка Соня Алан от Йерусалим)

 

Пилешката супа на баба

Сварявам пилешкота месо, обезкостявам го и прецеждам бульона. Слагам в него цял морков, зелена чушка - разполовена, цяла глава лук - придава една лека сладост, парче целина, парче пащърнак, 2-3 картофа - два цели и един настърган на едро. Когато са готови зеленчуците, ги изваждам и намачквам с вилица. Гледам картофите да не са на пюре, а на малки парченца, връщам ги в бульона, добавям месото и подправки! По принцип слагам магданоз и керевиз. Добавям и фиде, застройвам с два жълтъка и половин кофичка кисело мляко.

(Рецепта и снимка Наталия Симеонова)

 

Супичка с бекон

Запържих пресен бекон който отлежа една вечер в хладилника с хималайска сол, черен пипер и риган в ГХИ, после добавих пресен лук и тиквичка на кубчета (оставих да се запържат малко), накъсах спанак, разбърках няколко пъти и добавих водат и подправки на вкус. Застроих със заквасена сметана и 2 яйца.

(Рецепта и снимка от Petya Punky)
 

 

 

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай