Следвайте ни

Утре е Голяма задушница, пригответе варено жито РЕЦЕПТА

viber icon

На 22 февруари е Голяма задушница. Тогава по традиция се приготвя варено жито, с което се почита паметта на починалите.

Може да го приготвите по тази изпитана рецепта: Желаното количество жито се измива в цедка или гевгир под силна струя студена вода. Слага се да ври в тенджера на среден огън, като съотношението трябва да бъде 1:4 (жито към вода).

Когато се разпукат зрънцата, се отстранява от котлона. Съдът се покрива с дебели хавлии, може и одеяло, но не с капак, докато житото попие останалата вода. След това се измива отново в цедка под струя вода. Разстила се върху кърпа, за да се изсушат зърната.

Когато се изсуши, се прехвърля в купа и се омесва с натрошени бисквити, кората на един лимон, захар и канела  на вкус. Поставя се в чашки, които се раздават.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?