46

Уникална закуска: Родопски палачинки РЕЦЕПТА

Бързо, лесно и вкусно като за старт на седмицата! Опитайте тези родопски палачинки и ще останете очаровани!

Необходими продукти:
3 бр. яйца
400 г кисело мляко
1 ч.ч. брашно
масло (за намазване на палачинките)
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол
олио (за намазване на тигана)

 

Начин на приготвяне:
В дълбока купа разбиваме яйцата с миксер, като поръсваме с щипка сол. Изсипваме киселото мляко, погасено със содата.

Разбиваме и постепенно добавяме брашното. Бъркаме до получаване на хомогенна смес (по-гъста от тестото за стандартните палачинки, тук гъстотата е на кексово тесто).

Намазняваме дъното на тиган с малко олио. Сгорещяваме добре котлона и поставяме около 1 черпак от сместа, като не го разстиламе по цялата повърхност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Юлия

Юлия

27.06.2022 | 16:05

Мисля, че им викат марудници. На мен са ми по-вкусни от палачинките. На другия ден са даже още по-сочни. Има една тънкост. Сместа не се разстила с черпака, а с въртеливи движения на тигана. Да са ви сладки.

Отговори
14 2
Галя

Галя

30.06.2022 | 00:15

Да, казват се марудници. Тестото е по-гъсто, не се разлива по тигана и от содата се получават шупли. Приготвят се с диаметър около 12 см. Първата готова се слага в чинията и се намазва много малко с масло. Следващата се лепва върху нея и пак се топва маслото върху нея. И така: една върху друга леко се задушават. Правят се на тикла /гладък камък/. Едно време с мама ги правихме на котлона и ги обръщахме с домакинска шпатулка.

Отговори
3 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?