Следвайте ни

Ухаещи патладжани на фурна с доматен сос, топяща се моцарела и хрупкава лимонова галета

viber icon

Патладжаните са вкусен и богат на хранителни вещества зеленчук. Той е един прекрасен източник на растителни протеини и оставя дълготрайно усещане за ситост. С патладжани могат да се приготвят изключително разнообразни ястия.

Затова ви представяме нашата рецепта за уж просто патладжани  на фурна с доматен сос, топяща се моцарела и хрупкава лимонова галета. Но да знаете, ще ухае невероятно!

 

ПРОДУКТИ:

Патладжан - 4 броя

Моцарела - 125 г

Зехтин - 3 с.л.

Сол - 1 ч.л.

ЗА ДОМАТЕНИЯ СОС:

Домати от консерва - 400 г

Лук - 1/2 глава

Чесън - 1 скилидка

Сол - 1/2 ч.л.

Захар - 1 ч.л.

Черен пипер - 1/4 ч.л.

Пресен босилек - 2 с.л.

ЗА ЛИМОНОВАТА ГАЛЕТА:

Пресни хлебни трохи - 50 г

Зехтин - 1 с.л.

Сол - 1/4 ч.л.

Кора и сок - от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

1.Изпечете патладжаните

Разрежете патладжаните на две по дължина, с остър нож направете решетка от разрези и сложете в тава за печене. Намажете с 2-3 с.л. зехтин, посолете и печете 25-30 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна.

2.Пригответе доматен сос

Междувременно загрейте тиган с 2 с.л. зехтин и запържете ситно нарязаният лук за 4-5 минути до омекване. Добавете пасираният чесън и гответе още минута. Увеличете котлона и сложете доматите, подправете със сол и черен пипер и гответе още 7-8 минути. Свалете съда от котлона и поръсете с нарязания босилек.

3.Печете със сос

Разпределете соса върху патладжаните и върнете във фурната за още 10 минути.

4.Пригответе лимоновата галета

В малък тиган загрейте останалия зехтин и запържете хлебните трохи за 2-3 минути, като бъркате непрекъснато, докато станат златисти. Добавете настърганата лимонова кора и лимоновия сок и гответе още около минута.

5.Запечете, докато сиренето се разтопи

Покрийте патладжаните с нарязаната на парченца моцарела. Поръсете с лимоновата галета и печете 5 минути, докато сиренето се разтопи.

6.Охладете и сервирайте

Извадете патладжаните от фурната, оставете да се охладят за 10 минути и поръсете с пресен босилек.

Сигурни сме, че ще си сипете допълнително.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?