2374
Следвайте ни

Туршията спасява от грип и замества пробиотика

Гя е изключително богата и на различни витамини и минерали.

viber icon

Първото нещо, с което свързваме зимата, е топъл пуловер, сняг и хрупкава туршия.  Няма празник у нас, който да  мине без вкусна домашна туршийка - особено ако става въпрос за Коледа или семейните и приятелски сбирки по Нова година, които по традиция се честват с богата трапеза, на която има и от киселата зимна салата.

Предполага се, че туршиите са се появили още в древността, когато са правени опити за запазване на отделни хранителни продукти за по-дълго време. Днес може спокойно да се заяви, че консервацията на храни е изиграла значителна роля в развитието на цивилизацията. Благодарение на туршията, и по-специално на киселите краставички и киселото зеле, английските моряци са се справили със скорбута.

За качествата на туршиите се спори много. Те са обявени за една от възможно най-вредните храни поради високото си съдържание на сол и степента си на киселинност, но изследвания, проведени през последните години, показват точно обратното. Резултатите разкриват, че туршията не само не е вредна за човешкото здраве, но и има редица ползи за нормалното развитие на организма. Любимата на българина зимна храна спомага лечението на артрит, язва и леки настинки.

Сред основните предимства на туршията за зимна салата е, че тя бързо и успешно регулира метаболизма. Bcички знaeм кoлкo e тpyднo дa ce втaлявaш пpeз зимaтa c вcичкитe пpaзници и вeceлби, с мaлкoтo движeниe, зaceднaлoтo eжeднeвиe.

Това е особено важно както за хората, които се борят с излишните килограми, така и тези, които имат проблеми със стомаха.Тази огромна полза от туршията се обяснява с процеса на ферментация, който е в основата на приготвянето <210>. По време на процеса се отделят специални ензими, които подсилват дейността на червата, а освен това отделящите се дрожди намалят нивото на захар в организма.

Сладко-киселата зимна салата има и друго предимство. Тя е изключително богата на омега-3 мастни киселини, които подобряват зрението и намаляват всякакви психологични разстройства, възстановяват концентрацията, изиграват важна роля за имунитета, а освен това, имат противовъзпалителен ефект.

Туршията е естествен пробиотик и може да осигури перфектна чревна перисталтика, ще пребори налични гъбични или други инфекции и ще подсили храносмилателната система.

Туршията е изключително богата и на различни витамини и минерали. В нея запасите от  калий са огромни. А според последните проучвания на докторите, туршията, в съчетание с чесън, би могла да е идеалната натурална и безвредна ваксина срещу зимните грипове и вируси.

Последните изследвания пък показват, че тя може да помогне и за преодоляване на социофобия.  

Учени от Университета в Мериленд, САЩ, са открили връзка между ферментирали хранителни продукти и проявите на социофобия - болезнен и ирационален страх от всякакви социални ситуации. 

При участници в изследване, които редовно се хранят с ферментирали зеленчуци като кисели краставички, кисело зеле и пикантната солена корейска туршия кимчи, е установено по-ниско ниво на невротизъм, отколкото при хора, които не обичат кисели туршии.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?