Трик: Лъжица ракия за по-бърза и вкусна туршия

Мнозина вече откриха туршиения сезон, а някои по-големи мераклии дори вече преполовиха зимнината. Ако обаче не сте от тях и все пак съжалявате, че не сте се сетили навреме, не се тревожете. Зимата е дълга, а и има доста хитрини, с които ще успеете да направите туршията и сега.

Ракията помага за втасването

Ракията и туршията са вечните приятели на българската трапеза, но освен да ги консумираме заедно, двете са идеален тандем и още преди да стигнат до трапезата. Една супена лъжица ракия в буркана с туршия или краставички ще накара зимнината да втаса за около 10 дни. Останалото си го знаете - към зеленчуците добавяте черен пипер, дафинов лист и 1 супена лъжица морска сол, както гласят стандартните рецепти. Най-добре е да оставите бурканите на слънце за 2 - 3 дни, за да помътнеят зеленчуците в тях и да започне ферментацията. След това ги приберете на тъмно и хладно място. Освен бърза и вкусна туршията ще стане и трайна, така че ще бъде годна за ядене дълго време.

Бърза и лесна туршия

Тази рецепта е за още по-бързащи домакини. Смесете 1:1 оцет и вода и добавете в тях щипка захар и щипка сол. След това поставете в получената саламура желаните зеленчуци - краставици, моркови или смес от различни зарзавати. За да стане по-бързо готова туршията, най-добре нарежете зеленчуците на дребни парчета или направо ги настържете. След 15-20 мин туршията е готова за сервиране и консумация. В същата саламура може да потапяте многократно различни зеленчуци, така че ако семейството или гостите много я харесат и свърши бързичко, може да реагирате с нова.

Когато любимата туршия е готова, разтворете в бидона или буркана натриев бензоат. Той ще прекъсне процеса на ферментация на зеленчуците и ще ги запази крехки и хрупкави. Ако обаче вече е късно за това, не се тревожете, достатъчно е да държите зимнината на студено (може в хладилника) и всичко ще бъде наред.


Ако сега слагате зеле в бидон, не пропускайте да пуснете в него и 5-6 таблетки аспирин. Едва ли това ще облекчи главоболието след дълги запои с ракия и туршия, но със сигурност ще направи зелето по-стегнато и вкусно за дълго време.

Туршията може да стане още по-апетитна и трайна, ако в саламурата добавите суха горчица. Тя ще придаде наситен аромат и вкус на зимнината, а и саламурата може да бъде още по-приятна за пиене, ако обичате такъв тип напитки. По-находчивите домакини може да я използват и за готвене на месо и други печива.

Има много лесен и удобен начин да разберете кога туршията е готова за ядене. След като напълните бидона със зеленчуците и добавите водата и подправките, разбъркайте добре и добавете сурово измито яйце в сместа. Когато то изплува на повърхността - достатъчно е от него да се вижда малка част, колкото монета от 1 или 2 стотинки, саламурата е готова.

Фризерът е измислен за мързеливи домакини.

Изпечете червени чушки, изцедете ги от сока и както са цели и необелени, ги комплектувайте по 5 - 10 (или колкото прецените) в найлонови пакети. След това ги сложете във фризера и ги пазете за зимата. Когато са били на ниски температури, се белят изключително лесно, запазили са вкуса си от лятото и са идеални за всичко - паниране, печене, свежи разядки или добавка към салатата.

Замразете плодове в камерата - без бланширане и печене. Просто ги поставете в найлонови или вакуумни пликове в камерата и им се наслаждавайте през зимата.

Има обаче продукти, които не бива да замразявате. Такива са зеленчуците с високо съдържание на вода като краставици, марули, репички, тиквички. Дори и да ги сложите във фризера и да изглежда, че нищо им няма, веднага щом ги размразите, ще станат на каша.

В списъка с неподходящи зеленчуци попадат и доматите, които променят вкуса си от ниските температури и също не са приятни за директна консумация след това, пише факти.бг. Но пък са идеални за готвене, така че, ако имате място във фризера и за домати, може да си спестите консервирането им в буркани.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?