Следвайте ни

Три домашни рецепти за ледено пиршество

За да няма твърди кристалчета, бъркайте го по-често, докато се замразява

Сладоледът остава любимата наслада за летните дни. По магазините трудно може да се намери такъв, който да няма изкуствени оцветители, ароматизатори, консерванти и други химически добавки. Ето три бързи рецепти за сладолед вкъщи. За тях не е нужна машина за сладолед, а само камерата за замразяване на хладилника.


Сметанов сладолед

Необходими продукти: 

3 яйца, 70 г захар, 300 мл сметана с 33-35% масленост

 

Начин на приготвяне: 

 

Първо отделете белтъците. В една купа ги разбийте с миксер на сняг с щипка сол. В друга купа разбийте жълтъците със захарта. Отделно разбийте студената сметана, докато стане пухкава. Спрете да биете, когато започне да се сгъстява. Смесете сметаната и жълтъците със захарта и накрая внимателно добавете белтъците, разбърквайки с шпатула отдолу нагоре. По желание добавете плодове и ядки.

 


Изсипете сместа в контейнера за замразяване и сложете във фризера. Той трябва да е включен на някоя от по-мощните степени на охлаждане. След около 2 часа извадете и полека разбъркайте сместа. Повторете разбъркването още два пъти на интервали от 2 часа. След около 6-7 часа сладоледът е готов.

 


Лимонов сладолед

 

Необходими продукти:

 

500 мл сметана с 33-35% масленост, 1 консерва подсладено кондензирано мляко (400 г), 1 лимон

 

Начин на приготвяне:

 

Настържете кората на лимона. Изстискайте сока му. Необходими са не повече от 50 мл сок. Разбийте студената сметана с миксер на пухкав крем и спрете, когато започне да се сгъстява. Добавете към сметаната кондензираното мляко и разбъркайте. Добавете и лимоновия сок, и настърганата кора и пак разбъркайте. Не ви е нужен друг подсладител освен захарта в кондензираното мляко, защото този продукт е много сладък.

 


Излейте сместа в контейнер за замразяване и сложете във фризера. След 2 часа извадете и разбъркайте с вилица или тел за яйца, за да не се образуват кристали. Може след още 2 часа да повторите разбъркването. След това чакате до пълното замразяване около 7-8 часа.

 


Шоколадов сладолед

 

Необходими продукти:

 

100 г натурален шоколад, 3 с. л. захар, половин чаша мляко, 300 мл сметана с 33-35% масленост

 

Начин на приготвяне: 

 

Подгрейте на водна баня млякото със захарта, докато се разтвори. Добавете начупения на парченца шоколад и бъркайте до пълното му разтваряне. Охладете напълно сместа. Разбийте с миксер в отделен съд студената сметана, докато стане пухкава, като отново внимавате да не я разбиете прекалено много и да стане на масло. Добавете разтворения шоколад и разбъркайте внимателно, докато стане хомогенна смес. Прехвърлете в контейнера за замразяване и сложете в камерата. След 2 часа разбъркайте сладоледа, за да не се образуват едри кристалчета лед. Повторете още два пъти на интервали от 2 часа.

 

Източник: momichetata.com

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (1)

неангажиран пловдивски археолог

10.08.2019 | 19:23
1 1

В Пловдив всеки сладолед, който не е дундурма-каймак е мошеничество.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?