49
Следвайте ни

Трапезата за Бъдни вечер и Коледа - какво не трябва да забравяме

viber icon

Приготвянето на трапезата за Бъдни вечер за всяка домакиня е един от най-важните ритуали през цялата година. Това е един от най-почитаните празници в българския календар, пропит с домашен уют и носещ чувство за семейна сплотеност.

На 24 декември вечерта цялото семейство се събира около трапезата, която трябва да е отрупана с много ястия, за да е богата и щастлива следващата година. Има обаче едно важно изискване - ястията да са постни, броят им - нечетен. На нея трябва да има 7, 9 или 11 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. На трапезата задължително се слагат храни, които набъбват, за да се увеличава и набъбва и късметът на тези, които ще седнат около масата. Такива са боб, царевица, жито. Трябва да има сарми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. Ако не сте фенове на киселото зеле, можете да си направите лозови сармички.

Вечерята започва, след като най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва.

Поверието изисква питката (обредният хляб) да е домашно приготвена от стопанката на къщата. Хубаво е да е украсена с изготвено от тесто слънце, гроздове и цветя. В питката се слага паричка - тя е за най-големия късметлия в семейството.

При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството, като се започва от най-възрастния. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.

Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

На Бъдни вечер не трябва да се става от масата, затова и всички ястия се сервират заедно. След като празничната вечеря приключи, цялото семейство става заедно от трапезата, за да бъде задружно през годината. 

Наред с изброените ястия на масата  на Бъдни вечер задължително трябва да се постави и сол. Старите българи са казали, че къща без сол не бива да стои, защото където свърши солта, там влизат болести и раздорите. 

25 декември - Коледа

На коледната трапеза, за разлика от Бъдни вечер, се сервират месни ястия. Приятели и роднини се събират, за да отпразнуват заедно най-светлия християнски празник.

Коледната трапеза трябва да е пищна и да има различни видове салати, предястия и десерти. Не се спазва задължителен брой на ястията, както се прави на Бъдни вечер.

И все пак какво точно ще сложим на трапезата, не е особено важно. По-съществената част от празника е това, че сме се събрали цялото семейство. Независимо че трапезата не изглежда идеално или така, както на вас би ви се искало, огледайте се, любимите ви хора са до вас, а  в това е смисълът на празника.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Коментари (1)

Православен

Православен

24.12.2021 | 18:50

На този ден да не се забрави да се прекади със тамян отдолу христиенките ,че да не мирише на ферментирала черноморска хамсия. Старите жълти кюлоти, при дядо Николай да ги опее .

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?