3906

Тотален хит: Зимна постна мусака - лесна, вкусна и неустоима РЕЦЕПТА

Хитът на сезона - зимна постна мусака: Рецептата, която завладя всички

 

Кой от вас обича да се вихри в кухнята? Сигурни сме, че много от дамите и господата, които в момента четата тези редове, не пропускат възможност да експериментират с някое ново ястие и да зарадват семейството си.

Днес сме ви приготвили една много интересна рецепта и сме сигурни, че ако я опитате веднъж, ще се превърне в любима за вас.

Как се приготвя новата зимна мусака, която всички коментират?

Продукти, които са ви нужни за направата на вкусната гозба:

картофи - 350 г
леща - 200 г
лук - 1 глава (200 г почистен)
чушки - 150 г зелена
домати - 400 г
чесън - 3 скилидки
праз - 50 г
олио - 60 мл
риган - 1 с.л.
черен пипер - 1/3 ч.л. или на вкус
сол - на вкус
джинджифил - 1/3 ч.л. на прах (по желание)
вино - 200 мл червено (по желание, за не постещите)
 

Постна заливка:

зехтин - 40 мл
брашно - 40 г
бадемово мляко - 500 мл. (или от спелта)
сол - 1 ч.л.
бял пипер - 1 щипка
индийско орехче - 1 щипка
тофу - 120 г


Непостна заливка:

яйца - 2 бр. големи
кисело мляко - 300 г
прясно мляко - около 100 мл.
брашно - 2 с.л. с малко връхче
сода бикарбонат - 2 щипки
пармезан - 120 г (или друго твърдо сирене)

 


Как стъпка по стъпка да приготвим мусаката?

Рецептата много напомня за традиционната гръцка мусака, но в случая липсват патладжани, а сосът Бешамел е много по-изчистен и подходящ за хора, които постят или пък предпочитат този начин на хранене.

Започнете с накисването на лещата в студена вода за около 1 час.

Преминете към рязането на лука, чесъна и чушката. След това ги прехвърлете в тиган, полят с мазнина, и ги оставете да се задушават за няколко минути.

 

Следващата стъпка е добавянето на доматите, пише actualno.om. Тук е и моментът да добавите течността. Червеното вино е идеално, с него ще постигнете перфектното овкусяване.

Подправете със сол, риган, джинджифил и черен пипер и оставете да се готви за около 20 минути.

Докато тенджерата къкри на котлона, вие се заемете с картофите. Нарежете ги на шайби и ги оваляйте в мазнина. Подредете ги в тавичка и ги запечете за 20 минути на 180 градуса.

Преминете към лещата, сварете я до полуготовност. Когато е омекнала, добавете я към зеленчуците за плънката.

Плънката с леща се разпределя върху картофите. Сосът се приготвя много лесно. Брашното се запържва в зехтина, долива се бадемово мляко и се бърка до сгъстяване. Овкусява се с индийско орехче, бял пипер и сол. Добавя се и тофу.

Сосът се полива върху мусаката и ястието се пече до получаване на златиста коричка.

Добър апетит!

Анкета

Как оценявате новото редовно правителство "Желязков"?