4232

Топящ се в устата: Сутляш по традиционна турска РЕЦЕПТА

Сутляшът, известен още като турски мляко с ориз, е един от най-обичаните десерти в света

 

Лесен за приготвяне, с нежна текстура и деликатен вкус, той е перфектен завършек на всяко хранене. Ето как да го приготвите стъпка по стъпка:

 
Необходими продукти:

1 чаша ориз
1 чаша вода
2 литра прясно мляко
2½ с.л. захар
2 с.л. пшенично нишесте
Щипка сол
Канела за поръсване
Лешници (по желание)

 

Начин на приготвяне:

1. Подготовка и готвене на ориза

В дълбока тенджера добавете водата и изчакайте да заври.
Добавете ориза и го оставете да се свари, докато поеме водата.

2. Добавяне на млякото и готвене на сместа

Налейте 2 литра мляко към сварения ориз и оставете сместа да заври, като разбърквате от време на време.
Гответе на слаб огън за около 1-1,5 часа, докато оризът е напълно готов и млякото се редуцира. Разбърквайте периодично, за да избегнете залепване.

3. Сгъстяване и овкусяване

В отделен съд смесете 2 с.л. мляко с пшеничното нишесте и разбъркайте добре.
Добавете нишестената смес към ориза с мляко и гответе още 2-3 минути.
Добавете захарта, солта и разбъркайте добре. Гответе още 5 минути, докато сместа стане леко гъста, но с течна консистенция.

4. Разпределяне в купички и печене

Разпределете сместа в купички, като се уверите, че оризът и течността са равномерно разпределени.
Поставете купичките в дълбок съд за печене и налейте вряща вода в тавата до половината височина на купичките.
Запечете в предварително загрята фурна с включена горна скара, докато върховете станат златистокафяви.

5. Охлаждане и сервиране

Извадете купичките от фурната и ги оставете да се охладят до стайна температура.
Поставете ги в хладилника за поне 1-2 часа.
Сервирайте със счукани лешници или поръсени с канела.
 

Съвети за перфектен сутляш

Алтернативи: Ако искате версия без млечни продукти, използвайте кокосово мляко.

Подправки и добавки: Добавете стафиди, ванилия или кардамон за по-богат вкус.

Съхранение: Оставете купичките леко открити, за да избегнете конденз, който може да промени текстурата.

Нишесте: Не изплаквайте ориза – нишестето му помага за сгъстяване на десерта.
 
Насладете се на този класически турски десерт, който ще внесе уют и сладост във вашата трапеза!

Анкета

Как оценявате новото редовно правителство "Желязков"?