Топящ се в устата: Сутляш по традиционна турска РЕЦЕПТА
- 21:15, 11.01.2025
- 09:41, 12.01.2025
- 20 534
- 0
Сутляшът, известен още като турски мляко с ориз, е един от най-обичаните десерти в света
Лесен за приготвяне, с нежна текстура и деликатен вкус, той е перфектен завършек на всяко хранене. Ето как да го приготвите стъпка по стъпка:
Необходими продукти:
1 чаша ориз
1 чаша вода
2 литра прясно мляко
2½ с.л. захар
2 с.л. пшенично нишесте
Щипка сол
Канела за поръсване
Лешници (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Подготовка и готвене на ориза
В дълбока тенджера добавете водата и изчакайте да заври.
Добавете ориза и го оставете да се свари, докато поеме водата.
2. Добавяне на млякото и готвене на сместа
Налейте 2 литра мляко към сварения ориз и оставете сместа да заври, като разбърквате от време на време.
Гответе на слаб огън за около 1-1,5 часа, докато оризът е напълно готов и млякото се редуцира. Разбърквайте периодично, за да избегнете залепване.
3. Сгъстяване и овкусяване
В отделен съд смесете 2 с.л. мляко с пшеничното нишесте и разбъркайте добре.
Добавете нишестената смес към ориза с мляко и гответе още 2-3 минути.
Добавете захарта, солта и разбъркайте добре. Гответе още 5 минути, докато сместа стане леко гъста, но с течна консистенция.
4. Разпределяне в купички и печене
Разпределете сместа в купички, като се уверите, че оризът и течността са равномерно разпределени.
Поставете купичките в дълбок съд за печене и налейте вряща вода в тавата до половината височина на купичките.
Запечете в предварително загрята фурна с включена горна скара, докато върховете станат златистокафяви.
5. Охлаждане и сервиране
Извадете купичките от фурната и ги оставете да се охладят до стайна температура.
Поставете ги в хладилника за поне 1-2 часа.
Сервирайте със счукани лешници или поръсени с канела.
Съвети за перфектен сутляш
Алтернативи: Ако искате версия без млечни продукти, използвайте кокосово мляко.
Подправки и добавки: Добавете стафиди, ванилия или кардамон за по-богат вкус.
Съхранение: Оставете купичките леко открити, за да избегнете конденз, който може да промени текстурата.
Нишесте: Не изплаквайте ориза – нишестето му помага за сгъстяване на десерта.
Насладете се на този класически турски десерт, който ще внесе уют и сладост във вашата трапеза!