3906

Топъл, пухкав и неустоим! Вит тутманик - съкровище от бабиния тефтер РЕЦЕПТА

Насладете се на домашния уют с класически вит тутманик – рецепта от бабиния тефтер, която събира семейството около масата!

 

Днес сме решили да ви изненадаме с една безобразно лесна рецепта за вит тутманик – точно такъв, какъвто бабите ни умеят да приготвят.

Как се приготвя тутманикът на баба?

Това са продуктите, от които се нуждаете за направата на тутманика:

За тестото

брашно - 700 г
кисело мляко - 1/2 ч.ч.
олио - 5 с.л.
захар - 1 к.л.
бакпулвер - 1 щипка
мая - 1 пакетче суха
сол - 1 ч.л.
вода - 1 и 1/2 ч.ч.
белтъци - 1 бр.
За плънката
краве масло - 50 г
яйца - 1 бр.
сирене - 400 г
олио - 1/2 к.ч.
мас - 50 г
За намазване
прясно мляко - 1 с.л.
жълтъци - 1 бр.


Начин на приготвяне:

 

Продуктите не са малко, но пък ви уверяваме, че крайният резултат си струва и ще оправдае всяко вложено усилие от ваша страна.

Пригответе си дълбока купа, в която да налеете затоплената вода, киселото мляко, олиото, белтъка, солта, захарта, маята и бакпулвера. Всички продукти трябва да се превърнат в хомогенна смес, а следващата стъпка е добавянето на предварително пресятото брашно.

Замесете меко тесто и след това го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втасва за час – час и малко на топло място.

Втасалото тесто разделете на топки. Всяка от които разточвайте на кръгла кора. Мажете с разбито яйце, олио и разтопено масло. На финала поръсвайте с натрошено сирене и едва след това завивайте на руло, пише actualno.com.

Намажете тутманика със смес от жълтък и прясно мляко и го оставете да втаса повторно. След това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се образува златиста коричка.

Така се приготвя витият селски тутманик, който помним от детството си. Задължително опитайте да го приготвите, няма такава вкусотия.

Анкета

Ще имаме ли редовно правителство или пак отиваме на предсрочни избори?