Топъл, пухкав и неустоим! Вит тутманик - съкровище от бабиния тефтер РЕЦЕПТА
- 05:03, 13.11.2024
- 1295
- 0
Насладете се на домашния уют с класически вит тутманик – рецепта от бабиния тефтер, която събира семейството около масата!
Днес сме решили да ви изненадаме с една безобразно лесна рецепта за вит тутманик – точно такъв, какъвто бабите ни умеят да приготвят.
Как се приготвя тутманикът на баба?
Това са продуктите, от които се нуждаете за направата на тутманика:
За тестото
брашно - 700 г
кисело мляко - 1/2 ч.ч.
олио - 5 с.л.
захар - 1 к.л.
бакпулвер - 1 щипка
мая - 1 пакетче суха
сол - 1 ч.л.
вода - 1 и 1/2 ч.ч.
белтъци - 1 бр.
За плънката
краве масло - 50 г
яйца - 1 бр.
сирене - 400 г
олио - 1/2 к.ч.
мас - 50 г
За намазване
прясно мляко - 1 с.л.
жълтъци - 1 бр.
Начин на приготвяне:
Продуктите не са малко, но пък ви уверяваме, че крайният резултат си струва и ще оправдае всяко вложено усилие от ваша страна.
Пригответе си дълбока купа, в която да налеете затоплената вода, киселото мляко, олиото, белтъка, солта, захарта, маята и бакпулвера. Всички продукти трябва да се превърнат в хомогенна смес, а следващата стъпка е добавянето на предварително пресятото брашно.
Замесете меко тесто и след това го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втасва за час – час и малко на топло място.
Втасалото тесто разделете на топки. Всяка от които разточвайте на кръгла кора. Мажете с разбито яйце, олио и разтопено масло. На финала поръсвайте с натрошено сирене и едва след това завивайте на руло, пише actualno.com.
Намажете тутманика със смес от жълтък и прясно мляко и го оставете да втаса повторно. След това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се образува златиста коричка.
Така се приготвя витият селски тутманик, който помним от детството си. Задължително опитайте да го приготвите, няма такава вкусотия.