Следвайте ни

Тиквите - вълшебници на есенната трапеза, вижте чудесата им

viber icon

Тиквата е вълшебница, защото върши чудеса - и в кухнята, и със здравето ни. От нея може да се направи и супа, и палачинки. Ако я издълбаем, пък се превръща в чудесен гювеч, който може да напълним с месо и зеленчуци. Освен това е нискокалорична и това я прави много подходяща за консумация по време на диети и различни хранителни режими. Тиквата намира приложение дори в козметиката. А майките я обожават, когато захранват бебета си след периода на кърменето, защото децата я хапват с удоволствие.

Оранжевият  цвят се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите. Помага при безсъние, но е полезна и при сърдечносъдови заболявания. Тиквата се приема лесно от организма и не тежи на стомаха, освен това спомага по-бързата работа на метаболизма. Обработва се добре от хора със стомашни и чревни заболявания, колит и гастрит. За тях е по-полезно да я консумират варена вместо печена. Освен това предотвратява образуването на отоци и задържането на вода в организма.

Благодарение на високото съдържание на витамин Е тиквата стимулира функцията на половите жлези и повишава либидото, като в същото време предпазва организма от стареене. Тиквените семки пък действат като афродизиак, тъй като подпомагат оросяването на органите с кръв.

Готвенето с тиква е приятно и бързо. За да си приготвите например вкусна и ароматна крем супа, ви трябват малко продукти и още по-малко време. Вземете една тиква цигулка, един морков, 2-3 картофа, една и половина супена лъжица олио, сол, черен пипер, счукано ленено семе и овесени ядки за поръсване.

Измийте, обелете и нарежете тиквата на средно големи парчета. Сложете ги в тенджера под налягане заедно с обелените и нарязани картофи и морков, добавете и подправките. Залейте ги с литър и половина вода и варете 5-10 минути. След като изстине, отворете капака и отлейте малко от бульона в купичка. Пасирайте и го прибавете обратно, ако е много гъсто.

Поднесете супата, поръсена с овесените ядки, лененото семе и няколко листенца магданоз.

Заек в тиква

Необходими продукти: 1 заек, 2-3 чушки, 2-3 глави лук, 1 кг броколи, тиква, половин килограм моркови, половин кило гъби, чесън (по желание), черен пипер на зърна, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Избираме голяма кръгла тиква, в която да сложим нарязания на порции заек. Изрязваме капаче и издълбаваме семките. В тиган с олио запържваме и задушаваме месото. В същата мазнина след това приготвяме плънката от чушките, лука, морковите на колелца, броколите, гъбите и подправките. Изсипваме плънката на дъното на тиквата и нареждаме отгоре порциите месо, след което затваряме с капачето. Слагаме в тава и печем към 2 часа в умерена фурна. Сервираме с чаша бяло ароматно вино.

Рецептата може да се приготви успешно и с друг вид месо -пилешко или свинско.

Триъгълни банички с пържена тиква

Необходими продукти: 400 г кори за баница, 1 кг тиква цигулка, 100 г захар, 100 мл олио, 100 мл вода, 1 чаена лъжичка канела, 2 ванилии

Начин на приготвяне: Настъргваме тиквата на едро ренде. Поставяме в тенджерка и посипваме със 100 г захар. Добавяме 100 мл олио и 100 мл вода. Запържваме, докато изври водата. Поръсваме с 1 ч. л. канела и 2 ванилии. Оставяме сместа да се охлади. Разстиламе корите за баница и върху всяка слагаме от изпържената тиква. Прегъваме на триъгълни банички. Редим в намазана с масло тавичка. Върху всяка баничка слагаме малко парченце краве масло (колкото грах).

Печем във фурна на 180-200 градуса. След като извадим готовите банички от фурната, напръскваме с вода и завиваме с кърпа. При поднасяне поръсваме с пудра захар.

 

 

 

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Коментари (2)

Сашо

Сашо

05.10.2020 | 22:10

Някои тикви са вредни за българина.

Отговори
0 2
Митко

Митко

04.10.2020 | 20:37

За тиква та добре знаеме полезните и качества. Ама защо не казахте че и много се пикае.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?