Следвайте ни

Тази закуска се топи в устата: Домашни рогчета със сирене РЕЦЕПТА

viber icon
Любимите на всички рогчета със сирене, всъщност са изумително лесни за приготовление, но изискват малко време за втасване на тестото. Чудесна идея за закуска, в чиято направа могат да се включат и децата ви, пише actualno.com. Убедени сме, че веднъж опитате ли тези невероятни рогчета, ще искате да ги правите всеки уикенд!
 
 

За приблизително 8-10 средно дълги рогчета:

1/2 кг брашно

1/2 кубче жива мая

9 с.л. олио 

1 ч.ч. прясно мляко (250 мл)

1 ч.л. сол + 1 ч.л. захар

2 яйца 

50 г масло за намазване на тавата

250 г сирене + щипка чубрица

 

 

Начин на приготвяне:

1. Сложете 1/2 кубче жива мая в малка купичка, долейте с около 100 мл топла вода, добавете 1 ч.л. захар и 1 ч.л. сол, и изчакайте сместа да "шупне" (да се надигне).

2. В купа изсипете предварително пресятото брашно и оформете дупка в центъра, т.нар. "кладенче".

3. В кладенчето постепенно добавете шупналата мая, олиото, едно от яйцата и прясното мляко, като правите всичко това бавно и разбърквайки сместа. Тестото ви трябва да е много меко и еластично. Ако усетите, че брашното е повече от необходимото, може да добавите още 1 яйце или още 50 мл . прясно мляко.

4. След като оформите вашето меко тесто, оставете купата на топло, покрийте я с фолио за свежо съхранение и оставете да си почине поне 30-40 мин. 

5. След като големи обема си, загрейте фурната на 200 градуса, с включени горен и долен реотан, без вентилатор.

6. В купа натрошете на много ситно сиренето, добавете белтъка от второто яйце и отделете жълтъка в отделна купа за намазване на рогчетата. В сместа със сиренето и белтъка, добавете 1 щипка чубрица за аромат, по ваше желание.

* Белтъкът се добавя, за да може сиренето да има по-кремообразна консистенция.

7. Извадете тестото. Разделете го на две топки и работете с тях една по една. Първата топка тесто разточете на голям правоъгълник и нарежете на равни правоъгълници с широчина 6-7 см и дължина около 20 см. т.е. приблизително 1 педя дълги и около 3-4 пръста широки.

8. Взимате един правоъгълник и нанасяте по малко сирене от край до край на тънка ивица. Затваряте рогчето плътно като оформяте дълго цилиндърче.

9. Нареждате в предварително намазнената тавичка като им оставете малко разстояние по между им, най-вероятно те ще се допрат едно до друго по време на печенето, защото се надуват.

10. Преди да сложите във фурната, намазнете рогчетата с разбит жълтък. 

11. Печете до златиста коричка.

12. Сервирайте с напитка по желание, докато са топли!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?