3906

Супер вкусно! Капама с три вида месо - хит на сезона РЕЦЕПТА

Капамата е любима зимна вкусотия, която се приготвя от различни видове месо, зеле, ориз и подправки, редено на пластове. Вижте точната рецепта и запретнете ръкави, за да спазите традицията и да изненадате всички с нещо много вкусно в празничните дни след Нова година, когато именните дни следват един след друг

 

Необходими съставки за капама 

свинско, телешко и пилешко месо – по еднакво количество – ние се спряхме на 400 грама, 

сланинка – 100 гр., 

кървавица , 

зеле – кисело, средна по големина зелка или две малки, 

2/3 ч.ч. червено вино, 

2/3 ч.ч. ориз,

подправките, които ви споменахме – на вкус или ако нямате опит с приготвянето на капама  – по чаена лъжица от всяка подправка.

 

Начин на приготвяне

За да приготвите капамата, трябва да нарежете зелето, като оставите няколко цели листа за покриване, да смесите нарязаното зеле с ориза и подправките, да нарежете още сланината, кървавицата, месото, пише аtualno.com.

На дъното на гювечето се поставя сланинка, след нея част от зелето с ориза, последвано от свинското месо. Покрива се с цели зелеви листове, върху които пак се слага сланинка, рязано зеле, месо – този път пилешко и отново се покрива с цели зелеви листа. Така се редуват и продължавате да слагате в гювечето, докато свършат месата.

Най-отгоре капамата трябва да завършва цели зелеви листа. Залива се с виното и вода и се готви на бавен огън – на около 140-150 градуса на фурната за поне 5-6 часа. Търпението и усилията си струват, тази капама за Нова година е изключително вкусна.

Да ви е сладко! 

 

Анкета

Как оценявате новото редовно правителство "Желязков"?