Следвайте ни

Студената страна на лятото: Защо сладоледът е толкова популярен?

viber icon

Всеки, който е вкусил сладолед поне веднъж в живота си, може да потвърди, че това сладко кремообразно лакомство е почти неустоимо. Идеалното съчетание между сладост, замразена вода, мляко и въздух - то е изключително апетитно и вкусно щастие.

Но кои са всички благородни виновници, замесени в това сладоледът да е толкова популярна и неразделна част от нашия живот, ще разгледаме в следващите няколко реда. 

Сладолед за всички

Преди 1848 г. сладоледът е бил истински бутиков гурме десерт, предназначен само и единствено за елита на обществото. Раздразнен от факта, че едно такова сладко изкушение е само за подбрана част от света, предприемачът Джейкъб Фъсел отваря първия завод за сладолед в Балтимор, Америка, на 15 юни 1851 г. До началото на масовото производство, което “бащата на сладоледената индустрия” създава, преди това всеки един американец е имал възможността да опита (и то не всеки път) само по една чаена лъжица сладолед годишно!

Вторите благодарности отиват директно към създателя на машината, без която е немислимо да се наслаждаваме на всякакви модерни видове сладолед и джелато - фризера. Първият електрически “пазител” на всички замразени продукти е създаден от Фред Уолф през далечната 1913 г. и въпреки че неговото изобретение се оказва пълен провал, той все пак поставя началото на дълготрайното ледено съхранение.

Сладоледеният бум 

Истинският взрив на консумацията на сладолед идва по време на Втората световна война, когато липсата на основни храни и съставки принуждава сладоледа със своята проста рецепта да заеме позицията на алтернативен източник за приемане на калории. В началото на 40-те години на 20. век повече от 4 млн. литра сладолед биват изядени всеки ден, като това кара американския флот дори да създаде специална плаваща сладоледена фабрика, която да захранва всички свои войници по света с вкусните сладоледени провизии. 

Портокалов вкус 

Знаете ли, че първите вариации на сладолед не са били ванилия или шоколад, а по-скоро портокал? През 1671 г. английският крал Чарлз II дава задача на своя придворен готвач да измисли уникален и неповторим сладоледен вкус, който да смайва всички гости и посетители на двореца. Въпреки заръката на краля рецептата да остане в тайна, една от графините на семейството (лейди Грейс Картрет) описва в своите мемоари именно нужните процеси и овкусители за създаването на кралския сладолед, като така е запечатано началото на първия официален сладоледен вкус.

Други неповторими вкусове, носещи наслада за всички сладоледени любители, не се пазят строго в тайна, а могат спокойно да бъдат открити във всички обекти на Лидл България. Почитателите на сладоледената страст са изкушени от неповторими вкусове като: шоколад, ягода, ванилия, шоколад с бадем, солен карамел, ментов с шоколадови парченца, ванилов с бурбонска ванилия, тирамису, орех забайоне, амарето, сладък шам фъстък или общо над 60 вида вкусен сладолед от собствените марки на компанията - Gellateli и Balino.

Качеството, което Лидл България осигурява за своите собствени марки сладолед, покрива най-високите международни стандарти. Сладоледените изкушения подлежат на постоянен и строг контрол, като потребителите могат да се насладят през това лято на всички неповторими вкусове и вариации.

Защо в крайна сметка сладоледът е толкова популярен? 

Ясно е, че ако има само един вид храна, за която всички можем да се съгласим, че е изключително популярна, това е сладоледът. Налични са безброй видове и интерпретации, които в днешно време можете да допълните с всичко - от плодове и бисквити до разбита сметана и парченца бонбони. Всъщност разнообразието от вкусове и вариации, както и основата му мисия, заради която е създаден - да ни разхлажда и да добавя щипка сладост в нашия живот, нареждат сладоледа на челните позиции по популярност. И ние нямаме нищо против това.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?