49

Страхотни рецепти с гъби за вкусен обяд

Гъбите са ценни храни, пълни с хранителни вещества от всички категории. Те са богати на витамини, минерали, протеини, въглехидрати, здравословни мазнини и други важни хранителни вещества. 

Освен хранителни вещества, гъбите съдържат и много вода (в същото съотношение като зеленчуците), така че са нискокалорични. Това ги прави подходящи както за диети за отслабване, така и за всяко балансирано хранене. 

Представяме ви две страхотни рецепти с гъби на Spiritell, които да пробвате веднага:

Яхния с гъби

В тази версия на яхния гъбите заместват месото. Предложение за тези които търсят идеи за обяд без месо.

Необходими продукти:

горски гъби или култивирани гъби 1-1,5 кг.
лук 2 глави
свинска мас или олио за пържене
натрошен кимион 2 ч.ч.
смлян сладък пипер 1-2 супени лъжици
бульон – около 1 литър
смлени пресни подправки 1 щипка
чесън 2 скилидки
обикновено брашно 1-2 супени лъжици
сушен риган (+ евентуално пресен за гарниране) 1 с.л.
сол и прясно смлян черен пипер


Начин на приготвяне:

Нарежете почистените гъби на по -дебели филийки или парчета, а лука на ситно. В гювеч с дебели стени или в голям тиган загрейте олиото и запържете лука, докато започне да става златист.
След това изсипете гъбите и ги запържете от всички страни. Поръсете с черен пипер и кимион, разбъркайте и налейте бульона. Поставете капак за около 30 минути, докато гъбите омекнат напълно.
В края на задушаването поръсете с още подправки и добавете чесъна. Оставете сока да се изпари, поръсете с брашно, разбъркайте, налейте малко студен бульон и гответе за кратко, докато сокът се сгъсти. Накрая поръсете с риган, който стривате в ръцете си

Кюфтета в гъбен сос

Необходими продукти:

СОС:

гъби 500 гр.
средна глава лук 1 бр.
бяло вино 80 мл.
вода 500 мл.
сметана за разбиване 100 мл.
соев сос 1 с.л.
мащерка няколко стръка
сол и пипер
зехтин
масло

КЮФТЕТА:

кайма (смес) 300-500 гр.
средна глава лук 1 бр.
чесън 1 скилидка
яйца 1 бр.
магданоз 1 шепа
сол и пипер
олио за пържене

Начин на приготвяне:

В купа смесете каймата с яйцето, ситно нарязания лук, чесъна, нарязания магданоз, солта и черния пипер.
Разбъркайте добре сместа с ръце и я оставете да почине за известно време. След това оформете кюфтетата, които изпържете с малко олио.
Почистете гъбите и ги нарежете на парчета. Обелете лука и го нарежете на ситно. След това го запържете в малко масло и зехтин.
Добавете гъбите, увеличете огъня и оставете да къкри, докато цялата течност заври.
След това посолете и овкусете гъбите. Добавете бяло вино към гъбите и гответе за около 2 минути. Изсипете вода, хвърлете стръковете мащерка и оставете всичко да заври.
Сложете пържените кюфтета във врящ сос и гответе всичко за около 20 минути.
Накрая омекотете соса със сметана, подправете със сол, черен пипер и соев сос.
Поръсете със зелен магданоз и сервирайте с варен ориз или паста

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?