Следвайте ни

Страхотна идея за закуска: Байганети

viber icon

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

брашно - 3 и 1/2 ч.ч.
яйца - 1 бр.
захар - 1/4 ч.ч.
топла вода - 1/3 ч.ч.
прясно мляко - 1/2 ч.ч.
суха мая - 1 ч.л.
сол - 1 щипка
олио - за пържете
пудра захар - за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Затоплете водата до приятно топла температура (около 45 градуса). В нея разтворете маята, добавете захарта и солта. Оставете на страни за няколко минути.

През това време пресейте брашното. Добавете към него прясното мляко, яйцето и разтворената мая. Омесете меко и еластично тесто. Може да го приготвите от вечерта и да го приберете в хладилника за 1 нощ.

Преди да разточите тестото на тънък лист, го размесете един-два пъти.

Набрашнете плота (или подложката) и с помощта на точилка разточете лист с дебелина около 1/2 см. С остър нож изрежете на бухтички на квадратчета, ромбоиди или друга желана от вас форма.

Загрейте в тиган доволно количество олио. То трябва да е поне 3 пръста над дъното на съда. Загрейте го до максимална степен и щом усетите ще е достигнало температурата, внимателно сложете байганетите (олиото трябва да ги покрива).

Изпържете ги до златисто. Извадете ги и поставете в чиния, застлана с домакинска хартия. Тя ще отнеме излишната мазнина от закуската.

Преди да сервирате байганетите, поръсете с пудра захар.

рецепта и снимка: gotvach.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?