4232

Стопля душата: Чудна зимна супа с боб и праз - бори вирусите РЕЦЕПТА

Зимата е сезонът, когато супите често доминират на трапезата

 

В един момент обаче познатите рецепти започват да се изчерпват. Ако търсите нов вкус, който да разнообрази традиционното меню, тази рецепта за двукратно сварена супа е точно за вас.

 

 
Необходими съставки:

4 средно големи домата
300 г бял боб
2 скилидки чесън
Сол и черен пипер на вкус
4 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици наситнен пресен магданоз
1 нарязан лук
1 праз лук, нарязан на филийки
Половин бяло зеле
2 средно големи моркова, нарязани на кубчета
1 л бульон или вода
300 г хляб
1 дафинов лист (по желание)
 

 

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Подготовка и първо варене

Започнете с нарязването на доматите на малки кубчета. Поставете ги в широка тенджера заедно с боба и чесъна. Залейте със студена вода и добавете сол, ако бобът е от нова реколта. При стар боб солта се добавя накрая.

Варете боба около 25 минути, ако е пресен, и около час, ако е сух. След като се свари, отстранете чесъна и пасирайте боба, за да получите кремообразна текстура.

 
Стъпка 2: Запържване и второ варене

В отделна тенджера загрейте зехтина. Добавете нарязаните лук, праз и зеле. Запържете, докато зеленчуците омекнат и намалят обема си. Прибавете пасирания боб, доматите и три четвърти от бульона.

Овкусете със сол, черен пипер, магданоз и, ако желаете, дафинов лист. Оставете супата да къкри на слаб огън около час и половина.

 
Двукратното варене: Тайната на вкуса

След като водата се изпари, добавете още бульон или вода, за да запазите консистенцията. Този метод позволява на съставките да се обединят в едно цяло и придава на супата характерния ѝ плътен вкус.

 
Хрупкавият завършек

Докато супата къкри, нарежете хляба на кубчета и го запържете в тиган с малко зехтин до златисто. Хрупкавите кубчета ще добавят текстура и ще обогатят вкуса на супата.

 
Начин на сервиране

В дълбоки чинии наредете пластове от хрупкавия хляб и супата. Завършете с няколко кубчета хляб отгоре и поръсете с малко магданоз за свежест.

 

Опитайте я и се насладете на всяка лъжица от този кулинарен шедьовър!

Анкета

Как оценявате новото редовно правителство "Желязков"?