2374
Следвайте ни

Спомен от детството: Вкусно руло "Стефани" на фурна с плънка от яйца, кисели краставички и моркови

viber icon

Руло Стефани е ястие от смляно месо (кайма) , което е смесено с други съставки, има плънка и след което се пече във фурна. Обикновено се приготвя с кайма смес – телешка и свинска, но може да се използва говежда, агнешка, само свинска или телешка.

Каймата се омесва с подправки (чубрица, кимион, сол, черен пипер), яйце и накиснат в прясно мляко или вода хляб. Към нея може да се добави и лук – пресен или кромид. Плънката за рулото традиционно е от сварени яйца, сварени моркови и кисели краставички. Вече се използват и друг добавки – шунка, колбас, различни зеленчуци.

Всяка страна има своя вариация на това руло. В България се нарича Руло Стефани и е много подобно на унгарската рецепта, защото плънките са идентични.

А ето и някои варианти от съседските страни: В Гърция месото се нарича „Ρολό“ и обикновено се пълни само с твърдо сварени яйца, но вече има и други вариации.

В Македония рецептата наподобява тази от арабската кухня. Рулото се приготвя от говеждо месо, което се оформя и се пече до кафяво. Като добавка се използват различни зеленчуци и сосове, пише сайтът 1001recepti.com.

В Румъния рулото прилича на това от нашата кухня, но разликата е там, че основата му се приготвя от агнешки органи или смес от свинска/телешка кайма с агнешки дреболии. Плънката при тази рецепта варира и няма задължителни елементи.

В Турция версията на рецептата съдържа в плънката освен познатите компоненти, но и грах.

ПРОДУКТИ:
за  8 порции
600 г телешка кайма
400 г свинска кайма
1 глава лук
2 филии хляб
150 мл. прясно мляко
1 ч.л. кимион
1 яйце
1 ч.л. черен пипер
За плънката:
1 морков
3 яйца
8 кисели краставички
50 г кашкавал
За намазване:
1 белтък

Яйцата (3 бр) и морковът (1 бр) се сваряват. Оставят се настрани и щом изстинат се обелват.

Филиите хляб (2 филии) се накисват в прясното мляко (150 мл.), като кората се отстранява.

Двата вида кайма се омесват и към тях се прибавят накиснатите и раздробени филийки хляб, ситно нарязаният лук (1 глава), суровото яйце (1 бр) и подправките - кимион (1 ч.л.) и черен пипер (1 ч.л.). Завива се с фолио и се оставя в хладилник за поне час, за да се смесят ароматите.

След това каймата се разстила върху фолио, като целта е да се получи правоъгълен пласт кайма с височина не повече от сантиметър и половина. Сварените яйца, морковът и нарязаните на ивици кисели краставички се нареждат върху подложката от кайма.

Увива се и се поставя в намазана с олио тавичка. Намазва се с белтък (1 бр). Завива се с фолио и се поставя в загрята до 180 градуса фурна. Пече около 45 минути, като през първата половина се пече с фолио, а след това то се отстранява.

Малко преди рулото да е готово, се поръсва с настърган кашкавал и се връща във фурната, за да може да се разтопи.
 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?