Следвайте ни

Сос Арабиата - италианската лютеница с маслини

viber icon

Необходими продукти:


4 червени домата

3 скилидки чесън

1 глава лук

1 люто чушле (червено)

80 г зелени маслини без костилка

листата на 2-3 стръка босилек

1 с.л. зехтин

250 мл смлени белени домати от консерва (или гъст доматен сос)

1 ч.л. захар

2/3 ч.л. сол  

1/2 ч.л. черен пипер  

1 ч.л. червен пипер (сладък)  

1 ч.л. риган на прах


Начин на приготвяне:

Кипнете вода в тенджерка. Доматите цепнете през кожата на 4 места, за да ги обелите лесно. Махнете водата от котлона и пуснете вътре доматите за 2 минути. След това охладете леко и махнете ципата им. Нарежете на малки кубчета и запазете в купичка със сока, отделил се от тях при рязането. Лука, чесъна, листата босилек и лютото чушле наситнете, като не ги смесвате. Сгорещете зехтина в тиган на умерен огън и запържете в него за минута чесъна. Щом позлатее, го извадете.В същия тиган добавете лютото чушле и запържете за 2 минути. След това добавете лука и гответе до съвсем леко потъмняване. Залейте с доматите, гответе 2 минути след като кипнат, после залейте с доматения сос, добавете захарта и оставете да къкри 3-4 минути докато се посгъсти.

Добавете маслините, след още 2 минути сипете и сухите подправки и оставете да се готви 5 минути. Махнете от огъня и веднага добавете листата босилек и запържения чесън. Разбъркайте. Прехвърлете в сосиера или в стерилизиран буркан, ако ще използвате на по-късен етап. Сосът е подходящ за овкусяването на паста.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?