4020

Сочни кюфтенца като от гръцка таверна РЕЦЕПТА

С гарнитура от вкусни печени картофки

Те са истинска наслада за небцето. Ще се влюбите в тази рецепта

Необходими продукти:

500 г свинска кайма
500 г телешка кайма
100 г стар хляб
1 глава кромид лук
1 с.л. наситнен магданоз
100 мл прясно мляко с висок процент масленост
2 ч.л. сол
50 г настъргано твърдо сирене, по възможност кефалотири
1 яйце
Зехтин
Черен пипер
1 кг картофи, разрязани на едро
Горчица
Резени лимон
Домати, на ситно
Червен лук, на ситно

Начин на приготвяне:

Настържете сухарите и ги оставете настрана. Сложете двата вида кайма в една купа и настържете лука върху тях. Наситнете магданоза и го прибавете към останалите съставки.
Ред е на галетата, млякото, солта, черния пипер, твърдото сирене, яйцата и зехтина.
Омесете каймата с ръце, покрийте купата със стреч фолио и я оставете в хладилника за поне един час или за едно денонощие.
Загрейте фурната на 180 градуса. Нарежете картофите на едро и ги поставете в една тава с малко зехтин на дъното. Поръсете ги с червен и черен пипер и ги овкусете с малко сол. Сложете няколко бучки масло отгоре им и добавете малко сушена мащерка. Сложете ги да се пекат за 20-25 мин.
Оформете десетина кюфтета с еднакъв размер и сложете един грил тиган на котлона, за да се загрее на силен огън. Поръсете дъното на съда с няколко капки зехтин и изпечете всяко кюфте за по 5-6 минути на страна.
Подредете готовите кюфтенца върху дървена дъска.
До тях сложете изпечените картофи.
Сервирайте с горчица и резени лимон. Нарежете малко пресни домати и кромид лук за гарнитура.

Да ви е сладко!

 

Анкета

Ще имаме ли редовно правителство или пак отиваме на предсрочни избори?