Следвайте ни

Смокинята - плодът на боговете

viber icon

Сушени и сурови, те са мощен афродизиак и склад за витамини, служат за храна от 11 000 години

Едни от прекрасните плодове, с които ни дар​ява есента, са смокините. Те са превъзходни за консумация както в прясно, така и в изсушено или преработено състояние. Притежават ценни здравословни свойства. Имат силно детоксикиращо действие, богати са на минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калций. От витамините в състава на смокинята влизат К, B1 и B6. Известна е и като мощен афродизиак. 

Смокините са едни от първите растения, отглеждани от хората. За тях се споменава още в Стария завет на Библията. Едно от дърветата в Райската градина е смокиня и именно със смокинови листа се покриват Адам и Ева след грехопадението и изгонването им от рая. Смокините  са документирани в историята като източник на храна от над 11 000 години. За първи път са култивирани в Древен Египет, въпреки че се смята, че са родени в Близкия изток и западните части на Азия.  В древността  хората са хранели животните  със смокини, за да  имат по-чист  черен дроб, от което води и началото си думата „сико" гр. - смокиня, или „сикоти „ гр. - черен дроб.

Смокините са известни като „плодовете на боговете“. Истината е, че в древността те наистина били символ на изобилие и аристократичност. В пирамидите в Гиза между 4000 и 5000 г. пр. Хр. са открити рисунки, изобразяващи богата смокинова реколта. В шумерски каменни надписи, датиращи отпреди 2500 г. пр. Хр., е документирано използването на древния плод както суров, така и сушен. Плодовете били сушени на слънце и използвани за храна в студените зимни месеци.

Смокините са разпространени в Средния изток и цялото Северно и Южно Средиземноморие - от Афганистан до Португалия и Мароко. Успешно виреят и в България, като най-добри условия за това има в Пазарджишко, Пловдивско, Санданско, Петричко, както и по Южното Черноморско крайбрежие. Едни от най-известните местни сортове са Мичуринска 10, Поморийска 24, Брънсуик и други. 

Отглеждат се лесно, тъй като не са претенциозни към почвата или към климата, издържат на горещини и виреят на бедни почви. Смокиновото дърво може да достигне от три до десет метра височина, като листата му са големи, а плодовете му напомнят малки торбички с различна големина ​- обикновено около пет сантиметра, но има и по-малки, както и по-големи по размер. Цветът на смокините се променя - първо е светлозелен, после тъмнозелен и накрая - кафяв при пълното узряване. 

В България плодовете зреят в началото на есента. Те се берат на няколко етапа в зависимост от предназначението. Пресните сурови смокини не издържат дълго, като съхранението им е до два или три дни. 

Храна за атлети

Древните гърци вярвали, че смокинята е плод, дарен им от богинята на плодородието Деметра. Елините полагали усърдни грижи за отглеждането на дърветата и плодовете, тъй като за тях били божествени. Сладките смокини били основен хранителен продукт в Елада. И до днес страната се слави с вкусните си смокини.Смокините дори били наричани “философски плод”, тъй като много писатели и философи ги описали в творбите си. Приемали ги дори и за символ на мъдростта. Смокините също така били използвани за приготвянето на билкови отвари и сиропи, с които се лекували възпаления на гърлото и устната кухина, както и стомашни проблеми. Гален, който се смята за един от бащите на медицината, смятал, че смокините са много важна храна за атлетите, тъй като им давали повече сила. Хипократ пък ги препоръчвал за лекуването на висока температура. Заради богатото си съдържа-ние на желязо, калций, витамини малките плодчета са широко използвани от деца и възрастни.В кулинарията смокините били използва-ни като подсладители вместо захар. Използването им днес по този начин продължава в Северна Америка, където плодовете са заместител на захар-та при приготвянето на сладкиши и десерти.

Враг на холестерола, приятел на очите

Смокините са едни от най-сладките плодове, тъй като съдържат 55% натурална захар. Имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Само една изсушена смокиня осигурява два грама фибри, което е 20% от ежедневната препоръчителна консумация. Смокините са изключително полезни за сърцето. Освен това плодовете са с много високо съдържание на желязо - минерала, който спомага за създаването на червените кръвни клетки, които предотвратяват анемия. Сушените смокини са на върха на списъка на сушените плодове за фенолни нива на антиоксиданти. Плодовите антиоксиданти показват по-големи ползи за здравето на очите, отколкото растителните антиоксиданти, включително от морковите. Наличието на омега-3 мастни киселини превръща този дар от природата във враг на холестерола и високото кръвно налягане. Благодарение пък на каротиноида лутеин смокинята се явява и като чудесно средство за подсилва-не на зрението. Според народната медицина белият сок, който отделят прекършените смокинови листа и клонки лекува брадавици. Но пък белият сок може да предизвика и алергични реакции, тъй като предизвиква сърбеж и парене на кожата. Сокът се отделя и при бране на зелени смокини, затова задължително трябва да се използват ръкавици.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Аз съм Бог

Аз съм Бог

27.09.2020 | 20:02

Аз папкам смокинки Значи съм Бог Тъй да ми викате дебилчета

Отговори
0 0
Филодендрон

Филодендрон

27.09.2020 | 19:48

Всъщност, от ботаническа гледна точка, "плодовете" са цветовете на смокинята.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?