4020

Сладоледът намалява стреса и бори безсънието РЕЦЕПТИ

Китайците измислили рецептата за леденото изкушение, пазели я в тайна над 400 години

Лятото вече е тук и това е достатъчна причина да се отдадете на безброй сладки студени изкушения. От незапомнени времена човечеството е търсело спасение от жегата в ​ледени десерти. Смята се, че през 400 г. пр. Хр. персите измислили първия - нещо средно между пудинг и сорбе, което се приготвяло от розова вода и фиде.

Легендите пък разказват, че сладоледът се появил по времето на китайския император Тан (618-697 г.), който открил начин да смесва леда и млякото. Китайските императори били първите хора, за които е известно, че са яли сладолед. Те смесвали сняг и лед, донасяни от планините, и прибавяли в сместа портокали, лимони и зрънца от нар, а също така вино и мед. С този вкусен десерт владетелите се освежавали, докато си почивали. Твърди се, че точно тези рецепти и начини за съхранение били държани в тайна, която била разсекретена едва през 1XI век в книгата "Ши-кинг". Тя представлявала канонически сборник с древни песни.

През ХIX век е създаден първият ръчен охладител и производството на лед, сладолед и други студени вкусотии става лесно и приятно, така че днес да се радваме на безброй сладостни ледени радости.

Въпреки че някои го определят като калорична бомба, сладоледът намалява стреса и се бори с безсънието. До този извод са стигнали специалисти от американския Институт за биомолекулярна химия.

Студеното лакомство, харесвано и от деца, и от възрастни, помага при стрес благодарение на триптофана в млякото и в сметаната. Той успокоява нервната система, подобрява настроението и помага на хората да се преборят с безсънието. 

Днес леденото лятно удоволствие може да бъде открито в десетки разновидности и всеки има любими вкусове и марки - плодови, шоколадови и други.

Но знаете ли каква е разликата между продаваните сладолед, джелато и сорбе? 

Макар че изглеждат доста еднакво, между тях има разлика и тя е най-вече в съставките, от които са изготвени.   

За приготвянето на сладоледа се използват прясно мляко, сметана, захар и понякога яйчен жълтък. Съставките се смесват заедно в кремообразна основа. Тя се охлажда и щом това стане, допълнително се вкарва въздух чрез много бързо разбъркване. Така сладоледът се получава гладък, кремав и малко по-течен от джелатото. 

Джелато пък е италианската дума за сладолед и то е по-гъсто. Приготвя се с подобни съставки, но с повече мляко, по-малко сметана и по-малко захар. Получената кремообразна основа се разбива с по-бавна скорост в сравнение с тази на сладоледа, с което се влага по-малко въздух. Това прави джелатото по-гъсто.

За сорбето пък е характерно, че не съдържа млечни продукти. То се прави с вода с плодов вкус и захар. Така се получава зърнестият му вид.

Домашен ванилов сладолед

Необходими продукти

прясно мляко - 500 мл
захар - 140 г
яйца - 3 бр.
ванилия - 2 пакетчета

Начин на приготвяне

Прясното мляко се изсипва заедно със захарта в подходящ съд и се оставя да заври, като се бърка, за да се разтвори захарта.

Яйцата се разбиват хубаво с помощта на миксер и към тях постепенно и по малко се добавя от млякото, като се бъркат непрекъснато. Целта е да се загреят от млякото и да не се пресекат. Щом се затопли достатъчно, яйчената смес се добавя на тънка струйка към прясното мляко, отново при непрекъснато разбъркване. Котлонът се намалява и сместа за домашния ванилов сладолед се загрява при непрекъснато разбъркване, докато се появят мехурчета на повърхността.

Дърпа се от котлона и се оставя да изстине. Щом изстине, се добавят и ванилиите на прах, отново хубаво се разбърква и се прехвърля в кутия с капак или се увива със стреч фолио и се прибира във фризера.

По възможност през първите два часа сместа се разбърква на всеки 30 минути, за да не се получат кристали. Готовият домашен ванилов сладолед с вкус от едно време по желание гарнирайте с листенца мента, пресни плодове или лъжичка-две домашно сладко с цели горски плодове. Вкусът на домашен ванилов сладолед с вкус от едно време е неповторим!

Да ви е сладко!

Сладоледена торта „Страчатела”

Необходими продукти

300 г течна сладкарска сметана
• 200 г захар
• 3 бр. яйца
• 250 г крема сирене
• 80 г бисквити
• 1 ч.л. течна ванилия
• 200 г шоколад

Начин на приготвяне

Течната сметана се разбива в дълбока купа на сняг. Към нея се прибавят предварително смесените и разбити жълтъци , захар и сирене Крема, и всичко се разбърква. Накрая се прибавят разбитите на сняг белтъци , течната ванилия (1 ч.л.) и нарязаният на ситни кубчета тъмен шоколад, като 1/3 от него се запазва за декорация. Сместа се разбърква с лъжица и се изсипва във форма с подвижен ринг, на чието дъно са посипани раздробените на ситни трохи обикновени бисквити (80 г). Сладоледената торта се поставя в камерата за една нощ, докато стегне напълно. Декорира се с настъргания кафяв шоколад, нарязва се и се сервира веднага.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?