Следвайте ни

Сладолед от люти чушки - мисията е възможна

В Токио го ближат с кравешки език и прясно конско месо

Хиляди вкусове сладолед може да бъдат открити по света. Някои нации са истински любители на нетрадиционните комбинации, докато други, като българите, само обичат да четат за тях. Най-противоречивият вкус ледено изкушение може да се опита в токийския увеселителен парк "Намджа Таун". Там то се предлага с прясно конско месо, кравешки език, октопод и сепия. Японците си го обичат. Един от най-известните майстори на сладолед - Джени Бритън Бауър от Охайо, премества вселената на сладоледа още по-далече. Тя предлага ограничени серии с мариновано манго. В него има чушки, оцет и карамфил.


Това обаче е нищо в сравнение с нюйоркските майстори Од Фелоус, които пуснаха само за 6 години над 300 вида сладолед с ненормален вкус.

Много е ценен този с гъши дроб

В град Портланд в Орегон са любителите на сладоледите със смесен сладко-солен вкус. Те комбинират успешно боровинки и мед с начукани чушки. Другата им комбинация за леден десерт е този с вкус на круша и синьо сирене.


Работилницата в Рихобот Бийч в щата Делауеър не използва обикновена ванилия. Тя слага в сладоледите си само мадагаскарски ванилов боб. Към него прибавя лютата чушка "Дяволският дъх от Каролина". Към това сипва и канела. Производителите предупреждават, че клиентите ще останат смаяни от вкуса, но за деня няма и да помислят да поръчат втори сладолед. За едни е утре пак, за други е догодина пак, а за останалите - никога повече.

Майстори в Сан Франциско предлагат на любителите и нещо, което е наистина изискано, но пък се лови от всеки дрегер на света. Сладоледаджийницата на Хъмфри Слокъмб прави

ледени десерти с бърбън

и корнфлейкс. Любопитното е, че феновете ги консумират до обяд. След това дневните наличности винаги са изчерпани. Производителите от нюйоркската "Ил Лабораторио дел Джелато" избиха рибата със сладолед с вкуса на „смокиня плюс прясна кафява пуйка". В работилницата са създадени стотици различни комбинации на вкусове, като по-обикновеният е сладолед с „цвекло и краставица".


Заведението „Бен анд Билс Чоколет Емпориум" в Бар Харбър в Мейн предлага сладолед с пресен омар. Това е един от най-тачените деликатеси в щата. Парчета от омара са смесени със сладоледа. Заради тях той е безумно скъп.

Философията на креолите, живеещи в Ню Орлиънс, е простичка: „Яж сладолед и бъди щастлив". И точно заради това често слагат в сладоледа си и домати.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (1)

противник на сладоледа

10.08.2019 | 18:42
0 0

Интересно...До какво ли още ще се стигне с този мултикултурализъм?!

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?