Следвайте ни

Сладко изкушение! Уникална шоколадова торта РЕЦЕПТА

viber icon

Днес ще ви предложим вкусна и деликатна рецепта за торта, която ще се хареса на всички почитатели на шоколада. Независимо кой тип предпочитате - бял, млечен или черен, тази торта може да бъде направена с всеки от тях:

Необходими продукти за приготвяне на блатове в шоколадова торта:

 

пшенично брашно - 100 гр.

захар - 30 гр.

тъмен шоколад - 100 гр.

масло - 100 гр.

ванилия

сол - 2-3 гр.

яйца - 4 бр.

бакпулвер за тесто - 10 гр.

захар (за протеини) - 130 гр.

 

 

Приготвяне на шоколадова торта

 

Започнете с отделянето на белтъците от жълтъците. След това добавете масло към жълтъците (за предпочитане оставете го на стайна температура), разбийте ги, добавете сол и предварително разтопен шоколад.

 

В отделен съд разбийте захарта (130 гр.) с белтъка, докато се образува гъста пяна.

 

Пресейте брашното. След това добавете ванилията, бакпулвер и разбъркайте. Накрая добавете към получената смесшоколадовата маса, разбития белтък и разбъркайте всичко на ръка.

 

Щом сте готови с разбиването, вземаме подходящ съд за печене (с диаметър ~ 25 см). Намажете с масло и разстелете полученото шоколадово тесто. Поставете във фурната и печете за половин час на 160 градуса (готовността може да се провери с шишче).

 

Когато е готов блатът, оставете да се охлади до стайна температура и извадете внимателно от формата. Нарежете блата на две по средата. Когато сте готови, поръсете пандишпановия кекс с маслен ликьор и го поставете във фризера за известно време, докато приготвите муса.

 

Съставки за приготвяне на шоколадов мус:

- сметана - 200 гр. 

- масло - 30гр.

- желатин - 8 гр. за всеки мус

- ликьор - 50мл

 

Метод за приготвяне на мус:

шоколад 200 гр. по ваш избор

Желатинът трябва да се накисне в малко студена сметана (30-50гр). 

След това вземаме останалата сметана и разбийте, докато се образува гъста смес. 

 

Загрейте шоколада на слаб огън, заедно с маслото и бъркайте непрекъснато. След като шоколадът и маслото се разтопят напълно, добавете желатина, който вече трябва да е набъбнал и загрейте отново, докато желатинът се разтопи изцяло.

Не го оставяйте да заври. След това, изсипете ликьора и като разбърквате, оставете леко да се охлади.

 

Време е да извадите блата. Намажете го на един или два пласта по ваше желание. 

Може да направите и глазура от шоколад, масло и сметана. Загрейте сметаната и маслото, докато заврат, пише actualno.com. Изсипете получената глазура върху тортата, накланяйки формата в различни посоки. Така въпросната ще се разпределите равномерно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?