Сладки сусамени топчета за закуска РЕЦЕПТА
- 05:17, 10.12.2024
- 5482
- 0
Топла и сладка закуска за едно добро начало на деня
Съставки
за тестото:
Прясно мляко – 100 мл
Захар – 30 г
Суха мая – 3 г
Жълтък – 1 бр
Брашно – 200 г
Сол – 1 щипка
Меко масло – 20 г
Брашно – 40 г
Черен сусам – 1 чаена лъжичка
Вода – 40 мл
за крема:
Жълтъци – 2 бр
Захар – 35 г
Царевично нишесте – 1 супена лъжица
Прясно мляко – 200 мл
Ванилова есенция – 1/2 чаена лъжичка
Сметана – 150 г
Захар – 1 супена лъжица
Начин на приготвяне
Приготвяме тестото, като в купа смесим прясното мляко, захарта, маята, жълтъка и разбъркаме. Пресяваме брашното, добавяме солта и разбъркваме. Добавяме мекото масло и замесваме меко тесто. Покриваме тестото и оставяме да втаса за 25 минути.
Разделяме тестото на 6 равни части, които оформяме на топки. Покриваме топките тесто и ги оставяме да починат за 20 минути. През това време в купа смесваме 40 г брашно, 1 ч. л. черен сусам и 40 мл вода. Получената смес изсипваме в сладкарски пош. Намазваме с прясно мляко топките тесто. Украсяваме с помощта на сладкарския пош, както е показано на снимката, пише domashnakunyasdani.com.
Печем в предварително загрята фурна на 190°C за 20 минути. След като извадим закуските от фурната ги намазваме с разтопено масло.
Приготвяме пълнежа, като в тенджера смесим жълтъците, захарта, царевичното нишесте и разбъркваме. Наливаме прясното мляко и варим на слаб котлон, докато крема се сгъсти. Добавяме ваниловата есенция, разбъркваме и прибираме крема за 30 минути в хладилник. Разбиваме сметаната, като добавим 1 с. л. захар до получаването на пухкава смес. Добавяме крема и разбиваме отново с миксер. Изсипваме получения крем в сладкарски пош и напълваме закуските.