1553

Сладка закуска: Усукани сладки гевречета РЕЦЕПТА

Това, което със сигурност ще ви допадне най-много при тази рецепта на Mate Kitchen за усукани сладки гевречета, е, че всички продукти се сипват при брашното и директно се меси. Не трябва предварителна подготовка, активиране на маята, отделно разбиване на яйцата и млякото и т.н.
 
Това всъщност са ритуали, които отказват много хора от месенето, така че се надяваме с тази рецепта да спечелим поне няколко кулинарни песимисти на страната на домашно приготвените печива.

Освен това оформянето на тези сладки гевречета е повече от елементарно. Всяка топка тесто трябва да се раздели на две равни части. От тях разтегляте колкото можете по-дълги фитили все едно оформяте пластилин. После фитилите се усукват като конци за мартеница един в друг и от тях се затваря геврече. Това е всичко.

Ако искате вашите гевречета ви да имат тъмен червен загар, ги намажете отгоре само с жълтъка на яйцето. Ако искате коричката им да е светла, мажете само с разбит белтък с малко мляко. За междинния вариант ползвайте цяло яйце. Накрая по желание може да ги поръсите със захар или сусам. А след като се изпекат, не чакайте. Насладете им се докато са още топли. Да ви е сладко!

 
 
Необходими продукти:

За тестото

брашно - 500 гр 

суха мая 7 грама - 1 пакетче 

прясно мляко - 150 мл 

олио - 90 мл 

захар - 90 гр 

яйца - 2 бр.

ванилия - 1 бр .

лимонова кора - 1 с.л. 

захар или сусам за поръсване

За намазване

жълтък - 1 бр.

олио - 1 с.л. 

прясно мляко - 1 с.л. 

 

Начин на приготвяне:

За тестото

1. Пресейте брашното в купа, направете кладенче и сложете в него всички продукти – сухата мая, леко затопленото прясно мляко, олиото, захарта, яйцата, ванилията и лимоновата кора.

2. Замесете меко тесто, завийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса на топло докато удвои обема си.

3. Премесете леко втасалото тесто, за да извадите въздуха и го разделете на 10 топки.

4. Всяка топка разделете на две и от частите разтеглете дълги фитили. Усучете фитилите един в друг и оформете геврече.

5. Подредете гевречетата в тава, покрита с хартия за печене, и ги оставете да втасат още веднъж.

За намазване

1. След като гевречетата бухнат, ги намажете с жълтъка, разбит с олиото и млякото. По желание може да ги поръсите със сусам или захар.

2. Изпечете ги на 170 градуса до готовност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?