Следвайте ни

Шеф готвачи разкриха рецептите си за перфектното агнешко за Великден

Традиционно за Великден боядисваме яйца и правим козунаци. Това са и най-често срещаните ястия, които символизират празника. Празничната трапеза обаче няма да е пълна, ако на нея липсва печено агнешко. 

От гледна точка на приготвянето му, без да преувеличаваме, можем да кажем, че това месо е универсално. То се съчетава прекрасно с различни подправки и може да се приготви по стотици начини. А крайният резултат винаги е повече от прекрасен. 

Ако все още се чудите как да приготвите агнешкото тази година, за да впечатлите гостите си за Великден, ще ви помогнем, пише jenata.blitz.bg. Специално за вас сме събрали  няколко интересни идеи на топ готвачи, с които ще накарате всички да си оближат пръстите. 

Започваме с рецептата на топ готвача от „Странни храни“ Андрю Цимерн. За приготвянето на 4-6 порции от неговото агнешко са ви необходими следните продукти: 

1/4 чаша зехтин
2 супени лъжици счукан чесън
2 супени лъжици натрошен розмарин
2 супени лъжици мащерка
агнешко горно бутче, около 2 кг.
кашерна сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. В тавата, в която ще печете месото, сложете решетка. 

В малка купа смесете зехтина с чесъна, розмарина и мащерката. Овкусете месото добре със солта и черния пипер, намажете старателно с маслото и подправките и поставете върху решетъчната поставка.
Печете агнешкото около 1 час и 20 минути, докато термометърът, поставен в най-дебелата част на месото, не покаже 55 ° C.

След като го извадите от фурната, го поставете на дъска и оставете да престои 30 минути преди сервиране. Добър апетит!

Агнешко по рецепта на Грейс Паризи 

Необходими продукти за 4 порции:

2 супени лъжици зехтин
агнешки долен бут, около 900 грама.
1 супена лъжица смлян кориандър
8 скилидки чесън, нарязани наполовина
10 клончета мащерка
1 голяма чаша червено вино  
1/2 чаша сушени череши
1/2 чаша нарязани сушени кайсии 
2 чаши говежди бульон
сол и прясно смлян черен пипер 

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в тиган. Подправете месото със солта и черния пипер и втрийте добре кориандъра. Сложете месото в тигана и прибавете скилидките чесън и мащерката. Пържете на силен огън, обърнете веднъж, за да може да придобие кафеникава коричка, а чесънът - да се изпържи,  около 6 минути. 
Добавете червеното вино, черешите и сушените кайсии и оставете да заври.

Варете на умерен огън, докато виното не изври наполовина, около 5 минути. След това добавете говеждия бульон и изчакайте отново да заври. Частично покрийте с капак и гответе на умерено слаб огън, докато месото омекне, а сосът се сгъсти, около 35-45 минути. В процеса на готвене е добре да обърнете месото един или два пъти.

След като ястието стане готово, отстранете мащерката. Сервирайте веднага, заливайки със соса. 

Агнешкото на Сюзън Гоин 

Необходими продукти за 6 порции:

3 супени лъжици краве масло
3/4 чаша ситно нарязан лук шалот
1 чаена лъжица мащерка
3/4 чаша сух вермут
3/4 чаша дижонска горчица
1 голямо яйце
1 супена лъжица нарязан естрагон
2 бр. агнешки ребра по 1 кг. всяко
2 супени лъжици зехтин
2 чаши галета, смесени с 3 супени лъжици кафяво краве масло, 2 супени лъжици нарязан магданоз и 1 супена лъжица нарязана мащерка
Сол и прясно смлян пипер 

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180 °C. Разтопете маслото в тигана. Добавете лука и мащерката и пържете на умерен огън в продължение на 2 минути. Добавете вермута и намалете котлона наполовина.

В купа разбъркайте горчицата, яйцето, естрагона. Добавете щипка сол и черен пипер. 
Сложете месото на дъска и подправете със сол и черен пипер. След това го намажете добре със сместа с горчицата. 

Загрейте маслото в тигана и запържете месото на висока температура до кафяво. Намажете с останалата горчична смес и поръсете с галета. 
Сложете да се пече. Месото е готово, когато вътрешната му температура достигне 55° С.

Оставете го да си почине за около 10 минути, след това нарежете и сервирайте. Да ви е сладко!

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?