Следвайте ни

С тиквички и таратор срещу жегите РЕЦЕПТИ

viber icon

Обилна хидратация на организма, както и леко меню, в което да преобладават плодовете и зеленчуците. Така звучат съветите на лекарите за справяне с летните горещини.

Колкото и да обичаме вкусните месца, гарнирани с картофки или ориз, по-добре е да се вслушаме в препоръките. Ако организмът ни и без това е натоварен от високите температури, последното нещо, което му трябва, е да хаби енергия, за да разгради мазнините и въглехидратите. А с плодовете и зеленчуците в менюто увеличаваме и приема на вода.

Добрите новини за тези, които обичат соленичко, са, че през лятото можем да не бъдем чак толкова деликатни и да си позволяваме солени айрянчета, без да се излагаме на риск за здравето. Тараторът, подправен с малко зехтин, копър и начукани орехи, също е класика в жанра за сезона. Ястията с тиквички и зеленчуци също са много полезни в горещините. 

Предлагаме рецепти за няколко летни ястия, които са вкусни, полезни и бързо се приготвят. 

Калифорнийски рулца

Съставки: 

½ ч.ч. домашна майонеза (може и млечна)

6 бр. тортили (като можете да ги замените с малко по-плътни домашни палачинки)

2 пакета рачешки рулца 

1 полуузряло авокадо, обелено и нарязано на тънко

1 зелена чушка на тънки резени

1 сладка червена чушка на тънки резени

1 малка краставица на тънки резени

1 ч.ч. бобови или соеви кълнове 

Начин на приготвяне:

Нанесете майонезата поравно върху цялата площ на тортилите. Поставете наситнените рачешки рулца, резени от авокадото, чушките, краставиците и кълновете. Навийте на руло, като внимавате да не се разпадне.

Приготовлението отнема само около 20 минути. Предимството е, че няма нужда да се топлите допълнително в жегите, включвайки фурната.

Руло от тиквички с крема сирене

Съставки: 

тиквички - 3 бр. 

яйца - 3 бр.

кашкавал - 200 г (настърган )

крема сирене - 200 г

лук - 1 малка глава ( настърган на ренде)

сол

черен пипер

мента - 1/2 ч.л. суха

копър

Начин на приготвяне:

Тиквичките се измиват и настъргват. Поръсват се със сол и се оставят за 20 минути да се изцедят. След това се слагат в тензух и се доизстискват много хубаво.

Слагат се в купа и към тях се добавят яйцата, 150 г от кашкавала, настърганият лук, ментата, черният пипер, копърът. Сместа се разбърква добре. След това съдържанието на купата се изсипва в малка тавичка, върху хартия за печене. Рулото се пече до придобиване на златист цвят.

Оставя се настрани да изстине. След това се обръща обратно, хартията се маха и се маже с крема сиренето. 

Поръсва се с останалия кашкавал - 50 г, и се навива на руло.

Мусака от булгур и спанак
 

Съставки: 

булгур - 200 г

спанак - 400 г листа

лук кромид - 200 г

моркови - 200 г

чери домати - 200 г

зелен лук - 8 стръка

копър - 4 стръка

червен пипер

сол

олио

гореща вода - 700 мл

За заливката:

яйца - 4 броя

кисело мляко - 200 г 3.6% или повече

кашкавал - 100 г

сирене - 100 г саламурено

 

Начин на приготвяне: 

Нарежете лука и морковите на малки кубчета. Нарежете спанака, зеления лук и копъра. Смесете ги в купа. Нарежете доматите.

В сгорещено олио запържете лука и морковите. Добавете сол около 10 г и червен пипер около 20 г. ​Подправете булгура с малко сол. Добавете 500 мл вряла вода. Намалете огъня. При нужда добавяйте вода, докато спре да поема и започне да ври. Свалете от котлона. Прехвърлете в купа. Покрийте с капак сварения булгур.

Сгорещете олио. Задушете с щипка сол спанака заедно с лука и копъра, докато листата леко омекнат. Добавете спанака със зеления лук и копъра към булгура. Разбъркайте. Изсипете в тава. Наредете доматите със срязаната страна нагоре, така че да покрият цялото ястие.

Печете вкусната запеканка в предварително загрята до 180°C фурна за 15 мин. (докато доматите се позапекат, а плънката заври).

През това време разбъркайте яйцата с киселото мляко, настърганото сирене и кашкавал.

Залейте булгура със спанак със заливката. Върнете във фурната. Печете до готовност за още 15 мин. (до поява на тъмни петна и златист цвят на заливката).

Този булгур със спанак е изключително вкусно и полезно ястие. 

 
Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?