Следвайте ни

С деца в кухнята: Подгответе се за бъркотия, но пък ще преборите злоядството

viber icon

Да пуснете 3-4-годишно дете да вършее в кухнята, докато мама готви? На 99 на сто от родителите такава идея би им изправила косите, но за останалите подобен експеримент е напълно приемлив и даже полезен.

Мия е на 3 години и 10 месеца. И отдавна може да меси тесто /почти като мама/ със собствена точилка, да маже питките с масло преди печене и да прави замък от плодове.

Интересът на Мия към кухнята дойде от самата нея, аз не съм го провокирала, разказва майка й Кристина Петрова. Във възпитанието на детето си тя следва принципите на Мария Монтесори, според които насила нищо не трябва да се прави, а да се следват интересите на малчуганите и по този естествен начин те да опознават света.

Като всяко момиченце, и Мия обичаше да ​"готви" на куклите си. После обаче на мен ми хрумна, че правейки нещо заедно в кухнята ще възпитам усета й за добра храна, а и ще преборим злоядството й, посочва Кристина Петрова. В книгите за правилно възпитание на децата категорично е казано, че малките възприемат храната чрез очите си. Тоест, тя трябва да е интересно оформена и украсена, за да предизвика апетита им.

Още един позитив от съвместните ни занимания дойде от това, че неусетно ​й разказвах коя храна е полезна и коя трябва да се избягва. Заедно изготвихме ​"Правила за здравословно хранене​" от три точки, допълва майката. Кратките, но важни принципи са изписани на специална дъска, която стои на видно място у дома, за да си ги ​"преговарят​" често.

Първо правило - ​"Пием много вода". За целта семейството купило специален детски диспенсър, който сложили в дървената детска кухня - любимо място за игри на Мия. Второ правило - ​"Хапваме много витамини​". Опознаването на полезната храна започнало като игра - с дървени плодове и зеленчуци. /Продават се вече почти навсякъде. В по-бюджетния вариант  са изработени от пластмаса./

По-късно включили и истински. Урокът е добре научен, защото и досега Мия възкликва, докато играе с куклите си: ​"А сега е време за витамини​", и им сервира именно плодове. Третото правило за здравословен начин на живот е ​"Спорт". И това май ни се получава най-естествено и лесно покрай енергичните игри на дъщеря ни, смее се Криси.

Първите стъпки в кухнята на мама и щерка? Случи се неочаквано. Един ден, когато месех питки, Мия изяви готовност да ми помогне, разказва Кристина. Успях да я убедя да се включи в подходящия момент и да пробва да намаже с малка четчица питките, преди да ги сложим във фурната.

Друг път, вместо да направим стандартна плодова салата, решихме да наредим парченцата банан и ягоди във формата на замък. Или пък във формата на количка, лице с очи и уста, влакче и т.н. По-късно вече екипът ни стана виртуоз и заедно правехме курабийки, които Мия внимателно оформяше, разказва майката.

Е, не минавало и без гафове - един ден Мия просто изпуснала на пода пакета с брашното. Сещате се как е изглеждала кухнята след случайния инцидент… Обърнахме го на смях, станалото - станало, мъдро отбелязва мама Криси, която е завършила с отличие "Предучилищна педагогика". Аз бях подготвена, че това може да се случи и се бях въоръжила с търпение и спокойствие.

В днешния динамичен свят няма как да опазим на сто процента децата си от junk foods, разумно отбелязва Кристина Петрова. Можем обаче неуморно да им обясняваме защо не е добре да хапват често такива храни.

Вкусът се възпитава, убедена е тя. Самата тя е използвала най-елементарния трик - просто не е предлагала вредни храни. Разбира се, все ще се намери някое детенце в парка, което да извади бисквити, близалки и сокче, но и това не е голям проблем, стига количеството да е в разумни граници.

ЗВЕЗДА

3-годишната Мия е истинска звезда и има собствен детски Youtube канал - “Играй с Мия“. Чаровницата има хиляди последователи в Instagram и Фейсбук. На тях Мия работи с пластилин, рисува, брои, учи числата. Забавлява се в зоопарка или на въртележката, спортува или просто играе с приятелчета.

Още интересни материали четете в "Марица Кухня".

 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?