46

С царевицата се вталяваме и подготвяме имунитета за зимата РЕЦЕПТИ

Веществата в нея са ценен помощник в борбата с махмурлука

Една от храните, които обожаваме през лятото и есента, е млечната царевица. Често кочанът сварена и посолена царевица ни напомня за детството. Сезонът на варената царевицата вече е тук. Тя се предлага в магазините и е прекрасна добавка към кулинарните рецепти. Може да я намерим сурова, сварена, подсладена и в консерви. Тя е прекрасна добавка към салати. Сварена и приготвена с ароматни подправки и в комбинация със зеленчуци, тази зърнена храна може да се превърне в ароматна крем супа, както и гарнитура към скара и риба. От смлените й зърна пък се прави брашно за приготвянето на типичния за родопската кухня качамак.  

Похапването на тази зърнена храна би се отразило добре и на здравето ни. Последните проучвания на много диетолози посочват, че царевицата може да допринесе за значително намаляване на излишното тегло.

Плюсовете от консумирането на варената царевица са, че благодарение на витамините от група В царевицата укрепва нервната система, помага при депресия, стрес и повишена раздразнителност. Също така подобрява имунната система.

Веществата в царевицата помагат за изхвърлянето на продуктите от разграждането на алкохол от тялото, така тя е ценен помощник и в борбата с махмурлука. Също така намалява гниенето в червата и процесите на ферментация в дебелото черво. Може и да намали кръвното налягане при хипертония. 

Ползването на царевицата в кухнята почти винаги започва с варенето. Ето защо е важно да знаем няколко тънкости как да го правим.  Два са начините за варене на царевицата ​- на зърна или на кочани. Факт е, че и двата си имат своите предимства.

Някои хора предпочитат да я варят на кочан, защото тогава се получава ненадминато вкусна. Самите кочани може да са цели или нарязани на половинки. Големината им зависи от това как желаете да ги сервирате в чинията.

Ако искате да използвате царевицата като гарнитура, тогава е желателно да я разрежете на половинки. Ако предпочитате да похапвате кочаните със сол, тогава може да ги запазите и цели.

Преди да сложите царевицата да се вари, трябва да я почистите от листата и жълтите конци. След това кочаните се подреждат плътно един до друг в тенджерата и се заливат с вода. Накрая се покриват с няколко листа от царевицата.

Ако покриете кочаните с листа, ще си гарантирате по-наситения вкус на царевицата. Върху листата се поставя подходяща чиния, с която да се затиснат кочаните. След това се слага капак и се оставя на котлона да се вари. В случай че царевицата е млечна, няма да са й нужни повече от 15 - 20 минути.

Царевицата може да се свари и на зърна. Отронените зърна се слагат във вряща и подсолена вода и се варят в продължение на 15 минути. След това се изцеждат от водата и се овкусяват с копър, масло и малко сол. Те могат да послужат като гарнитура на месо и риба или да се използват като ордьовър. Сварените зърна царевица могат да се прибавят и към десетки салати. Спазвайте тези тайни и тънкости при варенето на царевица, ако искате да си гарантирате перфектен краен резултат и наситен вкус! 

Царевица с масло

Необходими продукти:

царевица - 300 - 400 г, сладка, от консерва

масло - 50 г краве

копър - 3 стръка

пресен чесън - 1/2 ч.л. на прах

сол, оцет - 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Отцедете царевицата от излишната течност, загрейте маслото в тиган и я изсипете. Оставете да се задушава с маслото и малко сол под капак за минута-две.

Махнете капака, добавете чесъна на прах и наситнения копър и разбъркайте за 30 секунди. Отнемете от котлона, а преди поднасяне полейте с оцета.

Крем супа от царевица с босилек 

Необходими продукти:

9 кочана прясна царевица

1/2 чаша нарязани листа босилек

сол, 1/4 чаша зехтин

Начин на приготвяне:

Царевицата се вари в подсолена вода в продължение на 2-3 минути. След това  зърната се орязват от кочана с остър нож и се пюрират в блендер или кухненски робот с 4 чаши вода. Полученото пюре се прецежда през ситна цедка, твърдите  частици се изхвърлят. Така приготвената супа се подсолява на вкус и се изстудява за най-малко 3 часа преди сервиране.

Междувременно листата босилек се пасират в блендер с 1/2 ч. л. сол и зехтина. Супата се сервира, поръсена с босилековия зехтин.

 Царевица на скара

Необходими продукти:

царевица - 4 кочана

масло - 2 супени лъжици, разтопено

сол - 1 ч.л.

черен пипер - ½ ч.л.

чесън на прах - ½ ч.л.

червен пипер - ¼ ч.л.

Начин на приготвяне:

Почистете кочаните от листата и коприната. След това ги накиснете във вода за 15 минути или едно денонощие. Загрейте грила предварително. Изцедете водата, намажете с масло и поставете кочаните директно върху грила, запечете ги за 15-20 минути, като ги обръщате от време на време.

Междувременно в купа смесете 2 супени лъжици разтопено масло, 1 чаена лъжичка сол, ½ чаена лъжичка черен пипер, ½ чаена лъжичка чесън на прах и по избор ¼ чаена лъжичка червен пипер. С готовата смес намажете изпечената царевица и я сервирайте. 

Класически качамак със сирене

Необходими продукти:

400 г царевично брашно

1 1/4 л. вода

125 г масло

400 г сирене

Начин на приготвяне:

Първа стъпка от класическата рецепта за качамак е да разтворите царевичното брашно в половината вода. Другата половина от водата се поставя в дълбока тенджера и се слага на котлона да заври, заедно с маслото. Щом заври, внимателно и на порции се добавя разтвореното царевично брашно при непрекъснато бъркане. Качамакът е готов, щом сместа се сгъсти и започне да се отделя от съда. Сервира се горещ и поръсен с натрошено сирене. Отгоре може да се залее с разтопено масло и малко червен пипер по желание. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Юлия

Юлия

24.09.2023 | 17:40

Пропускате някои важни неща. Тя не се препоръчва за хора с наднормено тегло. В нея има много захари и е вредна за диабетиците. Така, че това си е фураж, с който угояваме животните. Господа от Марица, а малко се уграмотете и тогава пишете. По отношение на това кое е здравословно и кое не сте доста неграмотни. Не се излагайте.

Отговори
3 0
Батко

Батко

24.09.2023 | 15:28

Царевицата води до диабет!

Отговори
2 0
rtyrty

rtyrty

24.09.2023 | 15:17

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами!!!: ----- https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 2
шеф Таралежков

шеф Таралежков

24.09.2023 | 15:12

Абе, да не сме добичета бе майка му стара?

Отговори
4 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?