Следвайте ни

Рибата - божествена храна за здраво и силно тяло РЕЦЕПТИ

viber icon

Рибата е божествена храна не  само защото Христос е нахранил народа с две риби, а защото е едно от най-добрите средства, дадени ни от Бог, да бъдем здрави и във форма. И няма религия на света, която да забранява яденето й.

Рибата е невероятно полезна за тялото ни във времето на пролетната умора. Тя ни зарежда с витамини, незаменими минерали и омега-3 мастни киселини на организма. Приготвяйте рибени ястия за семейството си по-често, за да се погрижите за общото здраве. Риба тон е източник на някои витамини от група В - B3 и B6, и минерали като магнезий, фосфор, калий и селен. Сьомгата пък е богата е на витамините А, E и D. Характерно за нея е, че съдържа високо количество протеини и мазнини, но не съдържа въглехидрати.

Предлагаме ви няколко лесни рецепти за вкусни рибени ястия. 

Печена сьомга с масло и чесън 

Необходими продукти:

4-5 парчета филе от сьомга

1 лимон

2-3 големи домата

150 г масло

3 скилидки стрит чесън

1 щипка сушен риган

1 щипка мащерка

1 с.л. мед

сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и го сложете в купа. Прибавете към него чесъна, меда и останалите подправки и разбъркайте добре. В тава за печене поставете едно голямо парче алуминиево фолио. Подредете върху него няколко парчета лимон, домати и няколко стръка мащерка и върху тях сложете рибата. Завийте фолиото от всички страни, без да покривате сьомгата, а само да се възпре изтичането на соса и маслото. Залейте рибата с маслото и я поръсете с малко сол и черен пипер. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути.

Рибни кюфтенца с картофи на фурна 

Необходими продукти:

1 консерва риба тон в собствен сос

2 големи картофа

1 или 2 яйца, галета

1 щипка сол

1 щипка черен пипер

1 щипка риган

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на едро. Сварете ги в подсолена вода. След като омекнат, ги извадете от водата и ги отцедете. Отцедете и рибата от соса в консервата. Намачкайте картофите с решетъчна лъжица. Смесете ги с рибата и подправките. Оваляйте ги в разбитите яйца, след това в галетата. Оформете малки кюфтенца с ръце. Подредете ги върху хартия за печене, постлана в тава. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или до зачервяване.

Рибена супа

Необходими продукти:

400 г бяла риба

300 г картофи

1 морков

1 стрък праз лук

1 щипка девесил

2 с.л. зехтин

3 стръка мащерка

1 лимон

сол и черен пипер на вкус

пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Нарежете картофите на дребни кубчета. Сварете ги в дълбока тенджера с вода. Към тях добавете зехтина и солта. Разбъркайте. Добавете моркова, също нарязан на ситно. Когато картофите и морковът омекнат, добавете рибеното филе, предварително нарязано на едри парчета. Прибавете и ситно нарязания праз лук. Оставете да се варят за около 10 минути. Преди да свалите от котлона, добавете изцедения сок от лимон. Сервирайте супата, поръсена с пресен магданоз.

Салата с херинга и боб  

Необходими продукти:

1 глава червен лук

200 г червено цвекло

1 ябълка

1 малка консерва червен боб

маслини

филе от херинга консерва 

маруля за канапе

1 шепа орехи

лимонов сок

магданоз

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете лука, ябълката и цвеклото.  Сложете продуктите в голяма купа и добавете боба, маслините и рибата, разбъркайте добре със сол и пипер на вкус. Сложете листата на марулята на дъното на купата за сервиране, изсипете сместа, полейте с лимонов сок и поръсете с орехите и магданоза.

Съвети: Как да я приготвим

Има няколко основни начина, по които може да приготвите риба.

Първият от тях е на пара. Сложете малко вода в уреда за готвене на пара и овкусете рибата. Ако сложите под нея подправките, те ще й придадат прекрасен вкус и аромат.

Друг начин за приготвяне е печенето на фурна. Използва се при неособено големи риби и филета. Използвайте фолио, за да завиете рибата, преди да я пъхнете във фурната.

На скара се запичат големи парчета от едра риба като риба тон и сьомга или пък малки цели риби като сардини и кефал.

Преди печене мариновайте рибата. Маринатата за риба се приготвя от сока на 1 лимон, 1 с.л. почистен и настърган джинджифил, ½ стрита суха червена чушка, 2 - 3 бр. настъргани скилидки чесън, 1 с.л. соев сос и по 1 ч.л. сусамово олио и захар.

Към рибата е много подходящо да се поднесат гъби, картофи или сварени яйца. Може също така да се гарнира с бланширани зелен фасул, стъбла целина, праз лук или червена чушка.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?