Репетиция за Великден: Най-вкусният квасен КОЗУНАК, който сте опитвали
- 16:25, 22.04.2021
- 17:06, 22.04.2021
- 10 200
- 2
Великден наближава, а козунакът е висш пилотаж и може да се превърне в кошмар за всяка домакиня. Ето защо ви предлагаме да изпробвате тази рецепта преди празника, за да се радвате на изумителен резултат.
Необходими съставки:
Твърд квас
квас - 1 с.л.
вода - 50 г
брашно - 60 г бяло с висок протеин 12%
За първоначалното тесто
активен квас - 180 г
прясно мляко - 100 г
захар - 40
Основно тесто
яйца - 6 бр.
захар - 260 г
прясно мляко - 140 г
брашно - 740 г манитоба или високо протеиново 12%
сол - щипка
ванилов екстракт - 2 с.л. или алкохол ром или друг по избор
лимонова кора - настъргана
масло - 80 г
олио - 80 г
Начин на приготвяне:
За да се избегне киселата жилка, козунакът е добре да се прави само с твърд квас.
Ето рецептата за 100 г активен захранен квас.
Твърд квас може да се направи от течен квас, вода и брашно или се добавя брашно, докато стане твърда топка, с нож режете на кръст и оставяте да се активира по познатия начин. Храненето на твърдия квас става 100-50-100 квас-вода-брашно.
За кифличките: Към твърдия квас 1 път на месец водата заменям с кисело мляко и по този начин вкарвам млечно кисели бактерии и тестото става по пухкаво!
Това първоначално тесто се измесва добре и се оставя на стайна температура от 28 градуса за 4 часа да утрои обема си.
За основното тесто за козунак:
Когато сме готови с твърди квас, го поставяме в купата и добавяме продуктите за основното тесто. Започвате да месите тестото и когато започне да се оформя мрежа и започвате да виждате нишки от тестото или ако месите с миксер, тестото започне да се оформя около куката, започвате да добавяте лъжица по лъжица от олиото.
Олиото и маслото се добавят след развит глутен! След всяка лъжица изчаквате тестото да усвои олиото. Когато цялото бъде усвоено, добавяте на етапи и маслото на кубчета на стайна температура. След това месите в миксера на 50 минути. Трябва да получите меко и много еластично, гладко и лъскаво тесто.
Втасване: Около 10 часа на 25 градуса или до утрояване. Ако помещението е по-студено, завийте купата и приберете във фурната.
Много е важно да изчакате при всяко втасване тестото да утрои размера си!
Когато това се случи, оформяте два козунака по 1000 г. Покривате оформените козунаци да втасат около 4 часа и отново чакаме да се утроят.
Загряваме фурната на 180°C и поръсваме със захар печивата!
Пекат се до хубав загар 35 мин.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни