Следвайте ни

Рецептите на Тюркян Севен - шедьоври на турската кухня

Представяме ви изпитани рецепти от турската кухня, сготвени в дома на Тюркян Севен в Истанбул. Тя е родом от Разград, ала живее в турския мегаполис със семейството си. По професия е стоматолог и работи като главен администратор в собствената си болница.

Въпреки че работният й ден е дълъг и изпълнен със задължения, тя обожава да готви за съпруга и двете си прекрасни дъщери. Активно се занимава и с градинарство. Тя представи някои от любимите си рецепти специално за "Марица". 

Бюрек с кайма

Плънка за 4 турски кори: Запържва се 1 голяма глава лук, нарязан на дребно, прибавя се 1 рендосан морков и 300 г телешка кайма, не много мазна. След като се изпържат, се добавят сол, черен пипер, кимион, едро смлян червен пипер (пул бибер) и малко вода (около 1 к. чашка) и се готви още 5 мин., като получената плънка не трябва да е много суха. Разстила се една кора на плота, намазваме я със смес от 1/2 ч. чаша кисело мляко + 1/2 ч. пр. мляко, 2 яйца, 1/4 ч. олио, сол. Така намазаната кора се сгъва на две, така че намазаната страна да остане отвътре. От получения полумесец се режат 4 триъгълника, поставя се плънката върху широката страна на триъгълника и се навива като кифла. Така се прави с всичките кори. Редят се в тавичка, намазват се с жълтък (леко разреден с пр. мляко), поръсва се с чорек оту (семена на черен кимион) и се пече на 180 градуса около 30 мин.

Хюнкар Бегенди

Нарязваме 1 кг телешко месо на малки парчета и изпържваме в тенджера с олио 1 голям лук, накълцан на дребно. Прибавяме 2 скилидки чесън (също на дребно). След като се поизпържат, прибавяме месото, позволяваме му да си освободи течността и после да си я впие, след което последователно прибавяме 2-3 зелени чушки, накълцани на дребно, 1 лъжица гъст доматен сос, 2-3 домата, нарязани на кубчета. След 5-10 минути, като се сгъсти малко, прибавяме около 2 чаши гореща вода и оставяме да ври, докато омекне месото. Солта се слага 5 минути преди да приключим с месото. За патладжановата гарнитура: 4-5 патладжана се пекат, белят се и се превръщат в пюре (с вилица или с робот). В малка тенджера се слагат около 2 супени лъжици краве масло, след като се загрее маслото, се прибавят 2 лъж. брашно. Когато то се изпържи, прибавяме патладжановото пюре и бъркаме около 3-4 минути. Накрая прибавяме около 2 водни чаши прясно мляко, сол и черен пипер. Бъркаме около 5 минути, докато се сгъсти, и сваляме от огъня. Сервираме първо гарнитурата в дъното на чинията, а отгоре и в средата поставяме месото. 

Ангелина Димитрова

Редактор

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?