Следвайте ни

Рецептите на баба: Дъхаво сладко от смокини ще ви изстреля в Рая

viber icon

Преливаща от аромати на плодове и зеленчуци, есента е сезонът на смокините. Сладки и вкусни, уникалният им мирис ги прави идеални за десертсладко или дори сурови. Пълни с витамини и минерали, полезни са дори и листата на смокините.

Представяме ви една превъзходна рецепта за сладко от смокини:

Продукти:

1 кг смокини
300 г захар
1 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

• Смокините се нарязват на четвъртинки.
• Нареждат се в широка тенджера.
• Засипват се със захарта.
• Оставят се на стайна температура за един ден.
• След което  се довеждат до кипване и огънят се намалява на минимум.
• Вари се 10 минути и се сваля от котлона.
• Сладкото се охлажда напълно, след което се връща в тенджерата и се прибавя лимонената киселина.
• Вари на тих огън до желаната консистенция.
• Готовото сладко се прехвърля в стерилизирани буркани.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Много вкусно

Много вкусно

07.09.2021 | 11:45

С извинение за допуснати грешки ...таблетът променя някои думи или съм натиснала неправилно буквите ( новоизваден мед, поврат...и други може да има )

Отговори
2 0
Много вкусно

Много вкусно

07.09.2021 | 11:36

От моята майка научих как се прави най- ароматното и вкусно сладко от смокини. Има значение и от кой сорт на смокинята ще се приготвя и в кой етап от зрелостта й ще я откъснете от дървото. Вече и аз съм баба и с огромно желание приготвям този елексир за моите внучета. Палачинки със смокиново сладко е чудесна закуска през всички сезони на годината. Ето моята рецепта : Не броя смокините. Напълвам една стандартна голяма кофа , в която съм купувала сирене, с едър , узрял , но не презрял плод. Обелвам люспата с ножче. ( Задължително с ръкавици, защото от млечния сок към дръжката се получават рани ) . Обелените смокини слагам в голяма дълбока тава, която все пак може да се побере във фурната на готварската печка. Насипвам с килограм и половина захар.и оставям през нощта в хладилника. Ако са отвън в стаята, бързо могат да ферментират. Сутринта са пуснали малко сок и ги мушкам във фурната само на Долно загряване, на около 180 градуса. Не бъркам плода, не се препенва, а само се потупват леко смокините , за де потопят в сока. Оставям да поврят около 15 Мин. Изключвам фурната, оставям вратата отворена , за да поизстинат и да поемат от сока си. След един два часа отново подгрявам , пак потупвам с лъжицата, без да натискам и оставям да поврят още 5-6 Мин. Отново изключвам фурната и отново се охлажда сладкото. След това пак се включва, за около десетина минути, като съм добавила 2-3 пакетчета ванилия, 3-4 листа индрише, една малка кафена лъжичка лимонтозу. Изваждам от фурната и още горещо насипвам в сухи бурканчета, затварям и обръщам. Не се стерилизират допълнително. Гъстотата на сока е подходяща, ( малко по - лека от новоиздаден мед) не е прегоряло, а светла на цвят. Който опита да направи, ще е доволен !

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?