1939

Рецепта за начинаещи: Най-вкусната и мека като памук ПИТКА

Хлябът е любима и неизменна част от трапезата на българина и тази вечер ви даваме възможност да си приготвите сами уникално вкусна питка. Направата й е наистина лесна и дори прохождащите в кулинарията ще се справят с всяка една стъпка.

Продукти :

• брашно - 1 кг;

• яйца - 2 бр. + 1 бр. жълтък;

• олио - 1 ч.ч.;

• кисело мляко - 1 ч.ч.;

• лимонада - 1 ч.ч.;

• прясна мая - 20 г;

• топла вода - 100 мл;

• масло - за намазване на тавата;

• прясно мляко - 2 с.л.;

• сол - 1 с.л.

Начин на приготвяне:

Най-напред започваме с активирането на маята. Тя се разтваря в топла вода и към нея се добавят няколко лъжици брашно и малко захар. Сместа се разбърква и се оставя да втаса на топло място.

Взимаме дълбока купа и в нея смесваме течните съставки – яйца, олио, кисело мляко и лимонада. Разбъркваме ги добре и преминаваме към следващата стъпка, пише actualno.com.

Към течните съставки прибавяме предварително пресятото брашно и солта. Добавяме сместа с маята и започваме да месим меко тесто. Оставяме тестото да удвои обема си.

Започваме да оформяме кифлички от тестото, като всяка от тях мажем с малко масло. Накрая смесваме жълтъка с прясното мляко и с тази смес мажем питката, която сме сглобили от предварително оформени кифлички. На финала поръсваме с шепа сусам.

Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато хване приятна коричка, можем да я извадим. Вкусът й е фантастичен, а вътрешността е толкова мека, че наподобява памук.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?