РЕЦЕПТА: Печени ребра с билкова марината, печен картоф с масло и свежа салца за обяд

Свинските ребърца са предпочитани от много домакини. Запечени на фурна, с малко марината и ухаещи подправки, те се превръщат в неустоимо изкушение. 

А да се приготвят е много лесно и приятно. Ето и нашата рецепта за печени ребра с билкова марината, печен картоф с масло и свежа салца.

Необходими продукти:

·        около 1.4 кг - свински ребра

·        1 - лимон

·        50 мл - зехтин

·        2 скилидки - чесън

·        1 клонка - пресен розмарин

·        3 клонки - прясна мащерка

·        3-4 листа - прясна салвия

·        2 с.л. - мед

·        1 ч.л. - дижонска горчица

·        1 ч.л. - сол

·        1/2 ч.л. - черен пипер

ЗА КАРТОФИТЕ

·        4 средно големи - картофа

·        по 2 клонки - мащерка и розмарин

·        4 с.л. - зехтин

·        2 ч.л. - сол

·        40 г - масло

ЗА САЛЦАТА

·        2 кочана - млечна царевица

·        1 - зелена чушка

·        1 - червена чушка

·        2 стръка - пресен лук

·        3-4 с.л. - зехтин

·        2 с.л. - лимонов сок

·        1 ч.л. – сол

Начин на приготвяне:

Маринованите ребра

Отстранете ципата от долната страна на ребрата и ги сложете в тава за печене.

В блендер сложете лимоновата кора и сок, зехтина, пасирания чесън и едро нарязаните билки. Добавете меда и горчицата, солта и черния пипер и смелете до получаването на паста. 

Намажете ребрата с билковата смес от двете страни, поставете в тава, покрийте добре с фолио за свежо съхранение и мариновайте за поне 2 часа. Най-добре е да оставите за 1 нощ в хладилник. 

Извадете маринованите ребра от хладилника 1 час преди да готвите.

Загрейте фурната до 150 градуса, покрийте ребрата с алуминиево фолио и печете 2 часа, като по средата на печенето ги обърнете. 

Махнете фолиото от ребрата, пуснете фурната на функция грил и температура 200 градуса, обърнете ребрата с месото нагоре и печете 10 минути, докато се запекат. 

Печените картофи

Пригответе картофите. Измитите, необелени картофи сложете в тенджера със студена вода, посолете и кипнете.

Варете под капак за 10-12 минути в зависимост от големината на картофите. Прецедете и оставете да се охладят. 

Сложете ги в тава за печене, полейте със зехтина, разбъркайте и посолете обилно, сложете билките в тавата и печете 30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Увеличете градусите до 220 и печете още 10 минути. 

Салца

Сварете почистените кочани царевица за 7-8 минути в леко подсолена вода. Охладете и с остър нож свалете зърната от кочана. В купа смесете нарязаните на кубчета чушки, царевицата, нарязаният на колелца лук. посолете и залейте с разбитите на емулсия зехтин и лимонов сок.

Сервиране

Сервирайте ребрата топли, с печен картоф, в който сте направили разрез на кръст с парченце масло и салцата с чушка и царевица. И с чаша бира за почитателите й.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?