РЕЦЕПТА: Печени ребра с билкова марината, печен картоф с масло и свежа салца за обяд
- 13:00, 06.09.2021
- 4597
- 0
Свинските ребърца са предпочитани от много домакини. Запечени на фурна, с малко марината и ухаещи подправки, те се превръщат в неустоимо изкушение.
А да се приготвят е много лесно и приятно. Ето и нашата рецепта за печени ребра с билкова марината, печен картоф с масло и свежа салца.
Необходими продукти:
· около 1.4 кг - свински ребра
· 1 - лимон
· 50 мл - зехтин
· 2 скилидки - чесън
· 1 клонка - пресен розмарин
· 3 клонки - прясна мащерка
· 3-4 листа - прясна салвия
· 2 с.л. - мед
· 1 ч.л. - дижонска горчица
· 1 ч.л. - сол
· 1/2 ч.л. - черен пипер
ЗА КАРТОФИТЕ
· 4 средно големи - картофа
· по 2 клонки - мащерка и розмарин
· 4 с.л. - зехтин
· 2 ч.л. - сол
· 40 г - масло
ЗА САЛЦАТА
· 2 кочана - млечна царевица
· 1 - зелена чушка
· 1 - червена чушка
· 2 стръка - пресен лук
· 3-4 с.л. - зехтин
· 2 с.л. - лимонов сок
· 1 ч.л. – сол
Начин на приготвяне:
Маринованите ребра
Отстранете ципата от долната страна на ребрата и ги сложете в тава за печене.
В блендер сложете лимоновата кора и сок, зехтина, пасирания чесън и едро нарязаните билки. Добавете меда и горчицата, солта и черния пипер и смелете до получаването на паста.
Намажете ребрата с билковата смес от двете страни, поставете в тава, покрийте добре с фолио за свежо съхранение и мариновайте за поне 2 часа. Най-добре е да оставите за 1 нощ в хладилник.
Извадете маринованите ребра от хладилника 1 час преди да готвите.
Загрейте фурната до 150 градуса, покрийте ребрата с алуминиево фолио и печете 2 часа, като по средата на печенето ги обърнете.
Махнете фолиото от ребрата, пуснете фурната на функция грил и температура 200 градуса, обърнете ребрата с месото нагоре и печете 10 минути, докато се запекат.
Печените картофи
Пригответе картофите. Измитите, необелени картофи сложете в тенджера със студена вода, посолете и кипнете.
Варете под капак за 10-12 минути в зависимост от големината на картофите. Прецедете и оставете да се охладят.
Сложете ги в тава за печене, полейте със зехтина, разбъркайте и посолете обилно, сложете билките в тавата и печете 30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Увеличете градусите до 220 и печете още 10 минути.
Салца
Сварете почистените кочани царевица за 7-8 минути в леко подсолена вода. Охладете и с остър нож свалете зърната от кочана. В купа смесете нарязаните на кубчета чушки, царевицата, нарязаният на колелца лук. посолете и залейте с разбитите на емулсия зехтин и лимонов сок.
Сервиране
Сервирайте ребрата топли, с печен картоф, в който сте направили разрез на кръст с парченце масло и салцата с чушка и царевица. И с чаша бира за почитателите й.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни