46

Разкошен десерт, салата или основно? РЕЦЕПТИ с ябълки

Предлагаме ви няколко интересни и много вкусни рецепти, които да си приготвите с един от най-полезните плодове - ябълката!

Лесен десерт с ябълки

Необходими продукти:

брашно - 100 грама

захар - 2 с.л. за поръсване

ябълки - 1, 5 кг

захар - 5 с.л.

масло - 50 г студено

кората на един лимон

Начин на приготвяне:

Нарежете ябълките на парченца. Задушете за пет минути в тиган с капак. Добавете 5 с.л. захар и лимоновата кора. Карамелизирайте ябълките, поръсете с канела и оставете да изстинат.

Смесете 100 г брашно и 50 г масло. Смесете, докато станат като галета, добавете 2 с.л. захар.

Нарежете ябълките в тава и сипете отгоре сухата смес. Печете ябълковия крамбъл за половин час на 200 градуса.

Салата с ябълки, моркови и синьо сирене

Необходими продукти:

1 ябълка (кисела)

2 моркова

20 грама орехи

50 грама синьо сирене

2 с.л. зехтин сол

Начин на приготвяне:

За да приготвите тази лесна, диетична и интересна салата с ябълки, моркови, орехи и синьо сирене, е необходимо да рендосате морковите и зелената кисела ябълка. След това ги овкусете със зехтин и сол. Разбъркайте всичко старателно и го поставете в купа. Орехите разчупете на половинки или четвъртинки, а синьото сирене нарежете на едри кубчета. 

 

Свинско бонфиле с карамелизирани ябълки и лук

Необходими продукти:

свинско бонфиле - 2 броя рибици

лук - 1 глава

ябълки - 2 броя, големи

ябълково вино - 100 мл (може да се замести с бяло ароматно вино)

коняк - 2 с.л.

захар - 4-5 с.л.

балсамов оцет - 2 с.л.

розмарин - 3-4 с.л. или на вкус

зехтин - 7 с. л.

масло - 25 грама

сол - на вкус

Начин на приготвяне:

Свинските рибици извадете от хладилника и натъркайте с половината от розмарина и малко черен пипер. 

Почистете и нарежете лука и ябълките на много тънки полумесеци. Загрейте половината зехтин и всичкото масло на умерен огън и запържете първо лука, докато омекне, след което сложете ябълките (хубаво е да изберете сорт кисели зелени или жълти, защото червените са някак по-месести и биха се начупили лесно).

След минутка сложете захарта и балсамовия оцет и карамелизирайте за кратко. Когато започнат да излизат мехурчета, сипете виното и коняка и бъркайте периодично, докато се изпарят. Ръснете останалия розмарин и сол на вкус. Може да си донагласите вкуса така, както ви харесва. Ако след изпаряване на течността ябълките все още хрупкат, доливайте по малко водичка, докато омекнат и придобият цвят на светъл карамел.

Пригответе месото, което вече е постигнало стайна температура. Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. Загрейте останалия зехтин на силен котлон и запечатайте бонфилетата от всички страни до златисто. Прехвърлете в тавичка и залейте с мазнината от запичането, ако не е останала много, добавете още малко зехтин. Покрийте с алуминиево фолио и директно във фурната. 

Печете от 15 до 20 минути в зависимост от това как предпочитате месото - леко розово отвътре или напълно изпечено. Много зависи и от дебелината на рибиците. Имайте предвид, че ако прекалите с печенето, ще стане сухо, затова след 14-15-ата минута разрежете леко, за да проверите, ако приготвяте за пръв път и искате да сте сигурни в резултата.

След изваждане от фурната оставете 4-5 минути, без да отвивате фолиото. След това нарежете бонфилето на дебели парчета. Гарнирайте с вкусните ябълки и лук и се насладете на тази божествена комбинация. По желание може да залеете със сосчето от печенето, което е невероятно вкусно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?