Разкошен десерт, салата или основно? РЕЦЕПТИ с ябълки
- 16:45, 01.10.2023
- 4557
- 0
Предлагаме ви няколко интересни и много вкусни рецепти, които да си приготвите с един от най-полезните плодове - ябълката!
Лесен десерт с ябълки
Необходими продукти:
брашно - 100 грама
захар - 2 с.л. за поръсване
ябълки - 1, 5 кг
захар - 5 с.л.
масло - 50 г студено
кората на един лимон
Начин на приготвяне:
Нарежете ябълките на парченца. Задушете за пет минути в тиган с капак. Добавете 5 с.л. захар и лимоновата кора. Карамелизирайте ябълките, поръсете с канела и оставете да изстинат.
Смесете 100 г брашно и 50 г масло. Смесете, докато станат като галета, добавете 2 с.л. захар.
Нарежете ябълките в тава и сипете отгоре сухата смес. Печете ябълковия крамбъл за половин час на 200 градуса.
Салата с ябълки, моркови и синьо сирене
Необходими продукти:
1 ябълка (кисела)
2 моркова
20 грама орехи
50 грама синьо сирене
2 с.л. зехтин сол
Начин на приготвяне:
За да приготвите тази лесна, диетична и интересна салата с ябълки, моркови, орехи и синьо сирене, е необходимо да рендосате морковите и зелената кисела ябълка. След това ги овкусете със зехтин и сол. Разбъркайте всичко старателно и го поставете в купа. Орехите разчупете на половинки или четвъртинки, а синьото сирене нарежете на едри кубчета.
Свинско бонфиле с карамелизирани ябълки и лук
Необходими продукти:
свинско бонфиле - 2 броя рибици
лук - 1 глава
ябълки - 2 броя, големи
ябълково вино - 100 мл (може да се замести с бяло ароматно вино)
коняк - 2 с.л.
захар - 4-5 с.л.
балсамов оцет - 2 с.л.
розмарин - 3-4 с.л. или на вкус
зехтин - 7 с. л.
масло - 25 грама
сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Свинските рибици извадете от хладилника и натъркайте с половината от розмарина и малко черен пипер.
Почистете и нарежете лука и ябълките на много тънки полумесеци. Загрейте половината зехтин и всичкото масло на умерен огън и запържете първо лука, докато омекне, след което сложете ябълките (хубаво е да изберете сорт кисели зелени или жълти, защото червените са някак по-месести и биха се начупили лесно).
След минутка сложете захарта и балсамовия оцет и карамелизирайте за кратко. Когато започнат да излизат мехурчета, сипете виното и коняка и бъркайте периодично, докато се изпарят. Ръснете останалия розмарин и сол на вкус. Може да си донагласите вкуса така, както ви харесва. Ако след изпаряване на течността ябълките все още хрупкат, доливайте по малко водичка, докато омекнат и придобият цвят на светъл карамел.
Пригответе месото, което вече е постигнало стайна температура. Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. Загрейте останалия зехтин на силен котлон и запечатайте бонфилетата от всички страни до златисто. Прехвърлете в тавичка и залейте с мазнината от запичането, ако не е останала много, добавете още малко зехтин. Покрийте с алуминиево фолио и директно във фурната.
Печете от 15 до 20 минути в зависимост от това как предпочитате месото - леко розово отвътре или напълно изпечено. Много зависи и от дебелината на рибиците. Имайте предвид, че ако прекалите с печенето, ще стане сухо, затова след 14-15-ата минута разрежете леко, за да проверите, ако приготвяте за пръв път и искате да сте сигурни в резултата.
След изваждане от фурната оставете 4-5 минути, без да отвивате фолиото. След това нарежете бонфилето на дебели парчета. Гарнирайте с вкусните ябълки и лук и се насладете на тази божествена комбинация. По желание може да залеете със сосчето от печенето, което е невероятно вкусно.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни