Следвайте ни

Ястията от зеленчуци и плодове - еликсир за тялото

viber icon

Лятото е сезонът на изобилие от плодове и зеленчуци. На пазара ни очакват сочни праскови, кайсии, дини и пъпеши, събирали цялото слънце на сезона - истинско изобилие на витамини, минерали и всичко полезно, за което се сетите. Нека не пропускаме  и смокините, които са толкова сладки, че можем да забравим за вредните десерти, без да усетим, че нещо ни липсва. Тук-там все още се намират и късни череши и ягоди.

А най-хубавата находка на лятото - боровинките и къпините, са истински еликсир за очите, кръвоносната система и за мозъка. Тези дребни плодчета осигуряват добро храносмилане, красива коса и кожа и се грижат за имунната ни система. И са еликсир за вталяване. 

Ароматните розови домати, свежи краставички, чушки, тиквички и патладжани също са хит в горещините. Цвеклото е друга суперхрана, актуална в момента, и според рецептите за смутита също както и краставицата, и чушката върви прекрасно в комбинация със сезонните плодове. Смесването на плодове и зеленчуци в напитки е нова тенденция в здравословното хранене срещу злоупотребата със захарта дори когато нейният източник са плодовете.

Предлагаме няколко идеи за разхлаждащи плодови напитки, свежа салата, лятна манджа със сезонен зарзават, както и вкусни десерти от плодове и зеленчуци.

 

Миш-маш по селски с домати и чушки

Продукти:
яйца - 8, масло - 60 г или олио, домати - 4 броя, зрели чушки - 7-8, пиперки, лук - 1 глава, сирене - 150-200 г, магданоз, сол, черен пипер - по желание
Начин на приготвяне:
Задушете в мазнината нарязания лук. Добавете изпечените, обелени и нарязани пиперки.Щом чушките се запържат, добавете и обелените и нарязани на ситно домати. Задушете гозбата, докато течността се изпари напълно.Тогава добавете натрошеното сирене, ситно скълцания магданоз и предварително разбитите с малко сол яйца. Запържете при непрекъснато разбъркване до стягането на яйцата. Поднесете миш-маша топъл и поръсен с малко черен пипер.

 

Смути с краставица, чушка и горски плодове

Продукти:
½ краставица (обелена)
½ чушка, 1 чаша микс от горски плодове (боровинки, къпини, ягоди), 2/3 ч.ч. студен бял чай, 1 с.л. бадемово олио
Начин на приготвяне:
Нарязаните продукти се смилат в блендер, като към тях се прибавят чаят и олиото. Може да се добави лед. Ако нямате бял чай, спокойно можете да разредите сместа с малко вода, за да може да се пие.

 

Сладко от зелени смокини

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 1 кг зелени смокини, 1 кг захар, 380 мл вода, 1 ч.л. лимонтузу

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Зелените смокини се измиват добре, като се надупчват след това с чиста игла на няколко места. Поставят се в голяма тенджера, пълна със студена вода. Варят се 3 пъти по 5 минути (времето се засича от завирането), за да се отстрани горчивият вкус на зелената смокиня. При всяко ново варене водата се изхвърля и се подменя със студена за следващото. След последното варене смокините се поставят в гевгир и се обливат със студена вода. Изцеждат се и се оставят да изстинат. От водата и захарта се приготвя сироп, който се вари в продължение на 10 минути. След като е готов, е него се добавят сварените смокини. Така сиропът заедно със смокините се вари още веднъж на силен огън за 15-20 минути. Отпенва се. За да не загори сиропът, е добре от време на време да разклащате леко тенджерата.След варенето тенджерата се оставя да изстине. Не я покривайте за следващото денонощие. На следващия ден се вари още веднъж, като се добавя лимонената киселина, разтворена в 2 с.л. вода. Докато сладкото е още топло, се налива в сухи бурканчета, които се обръщат, за да се вакуумират.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ангелина

Ангелина

25.07.2021 | 22:08

Не съм съгласна с манипулираните избори и измислените нови "политици" които не знаят дори коя е дясната им ръка . Слави Трифонов и шоумените са "кукли на конци " Тежко ни и горко с такива политици .

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?